Ahad, November 16, 2014

Kamera yang best dan cool

Assalamualaikum........

Tiba-tiba terfikir nak up entri pasal kamera aku yang di pakai sejak tahun 2011 ni. Dah berumur 3 tahun la kat tangan aku. Di jadikan sebagai salah satu hantaran masa aku kahwin. Kami berdua yang pilih kamera ni.

Pada mulanya aku bincang dengan tunang (suamiku sekarang ini), nak beli kamera ala-ala pro untuk rakam saat kami nikah dan sanding semua tu. Then minta tolong adik yang capture momen-momen indah kami tu. Ini kerana kami nak jimat duit upah jurugambar. Konon nak beli yang macam pro punya kamera la. Brand nikon yang glamer tu la. At least kami boleh pakai kamera tu selepas selesai di pakai untuk shoot hari indah kami. Sebab bila di kira-kira harga pakej jurugambar dan kamera pro yang baru adalah lebih kurang. Ala.. orang kata sekali seumur hidup, apa nak berkira sangat..!! Yes!! Memang aku berkira. Berhabis hanya untuk 1-2hari tu je? Oh no no jawab aku. Dan kalau tak bernasib baik, gambar kau tu berbulan tukang jurugambar perap hokey. Kes macam ni aku pernah dengar.

Satu hari kat klcc ada buat pc fair kalau tak silap. Selain pc dan laptop, ada jugak gajet lain. Masa tu kami survey dan tersinggah satu kedai ni. Tak ingat pulak memang kedai barang nikon sahaja atau kedai campur-campur brand. Sorang mamat chinese ni yang layan kami. Dia tanya aku cari apa, yang macam mana, untuk apa? Buntu jugak la masa tu kan. Bajet of coz dah fikir awal-awal. Aku sebenarnya nak utamakan yang boleh ambik gambar dan video cantik! Mesti dua option ni cantik. Then dia suggest kamera ni. Brand NIKON, COOLPIX S8100. Gambar bawah ni. Warna gold. 





Aku sangat tertarik dengan kamera ni sebab video dia cantik tu! Dan patutla cantik sebab dia FULLHD. Boleh fokus sampai 10 kali. Harga? Toksah cakap la. Jauh rendah dari bajet aku. Masa tu tahun 2011 aku beli dalam RM 800 plus gitu. Murah dan sangat berbaloi. Hasil yang dapat sampai ke hari ni tak pernah mengecewakan. Aku boleh fokus ambik video dari jarak jauh. "Rileks arr beb...gua rakam dari belakang je,tak payah berhimpit-himpit dengan korang". Hahahaha. Tapi tak la sampai sejauh 1km kan. Bohong nau tu. Kihkihkih.

Tapi kan... semasa majlis aku tu, kamera ni jadi second back-up je. Dapat la ambik gambar banyak ye tak. Rupanya adik aku beli kamera baru dah dekat-dekat tu. Terharu aku siot. Sanggup dia beli kamera baru jenis jurugambar pro pakai untuk ambik gambar di majlis indah aku tu. Rezeki aku la kan. Tapi start situ gak aku rasa dia dah mula makin pro ambik gambar (ada ambik upah job photographer jugak kalau tak silap) dan start bisnes kamera terpakai. Alhamdulillah.. kalau jadi permulaan baik untuk dia.   

Ah..kecoh la kau yana, orang sekarang mana pakai kamera da. Henfon canggih, snap la pakai kamera. Hmmmm....aku selesa pakai berasingan. Henfon is henfon, kamera is kamera. So tak risau pasal bateri. Lagi-lagi kalau ada special function. Semalam baru je rakam detik indah anak buahku zara, hari konsert dan graduation pra-sekolah dia. Umur dia tahun ni da 5 tahun. Cepat masa berlalu. Dia menari lagu Arjuna Beta. Hahaha. Tersentuh hati aku, macam tengok anak sendiri pulak. Dah besar my sweet baby girl ni. :) 

So pada yang tengah consider nak beli kamera aku suggest yang ini. Sangat best! Entri ni tidak berbayar ye. Best sebab boleh zoom jauh dan video dia cantik. Bateri pun ok. Before pakai tu kena cas penuh la kan, then jangan la lepas snap satu nak tengok. Kalau gitu memang la makan bateri tak gitu. Banding sebelum ni pernah pakai kamera brand apa tah, kaler hitam. Gila makan bateri.

Banyak jasa kamera ni pada aku. Dari start aku kahwin sampai la asif da umur 2 tahun lebih ni. Banyak sangat gambar dan video yang di rakam sewaktu melalui detik-detik indah hidup aku. Sayang kamera cool...be with me for a long time okey... Hihihi.

Ok tu je. adios. Wassalam... :)

Sabtu, November 15, 2014

Port dickson lagi......

Assalamualaikum.......

Ini cerita awal bulan hari tu. Kami ikut sertai hari keluarga tempat kerja suami. Pergi hari sabtu dan balik ahad. Seronok sebab pergi free je. Hehe. Ramai yang berkeluarga decide pergi naik kereta. Tapi aku awal-awal dah minta suami cakap nak naik bas ikut rombongan beramai-ramai. Entah la, aku rasa nak asif merasai naik bas. Aku pun malas jugak nak drive kereta sebab tengah musim hujan tak menentu kan. Aku ni rabun dan silau tinggi. Jadi memandu waktu malam dan waktu hujan sangat tidak selesa dan tak konfiden. Boleh jimat jugak. Ye ada masa aku ni sangat berkira-kira dan penjimat orangnya. Minyak kan dah mahal sekarang beb. Lain la aku kerja c.e.o ke hape! Gaji berpuluh ribu (ke ratus ribu kot.huhu) lepas tu semua boleh claim, anak sekolah yuran 17k pun apa kisah. Company yang bayar, macam tempat aku kerja lerr...sewa rumah pulak 9k. Ape ade hal. Hehe.

Tempat berkumpul kat ofis suami. Tengahari sabtu bertolak. Konon janjinya pukul 11. Hehe. Sampai port dickson dalam pukul 3 lebih. Lepas register semua, terus naik bilik. Wow....syokkkkk...!! Almaklum la tak pernah menginap tempat mahal camni. Haha. Best. Kira complete la. Takde peralatan untuk memasak je la. Jadi di sini tak sesuai buat yang nak penginapan sekali untuk memasak. Tapi yang lain memang complete. Peti ais mini, tv dengan astro, sabun+syampu+berus gigi+pad+ubat gigi, kettle, iron+iron board semua la. Dengar-dengar satu malam harga rm400 lebih kurang, sebab tu best. Tak gitu? Hihi. Tempat penginapan best tersebut adalah avillion admiral cove.




Bagi aku tempat penginapan ni sesuai bagi yang betul-betul nak bercuti hilangkan stress dengan bilik yang agak mewah. Sesuai jugak untuk buat aktiviti, ada macam-macam aktiviti di sekelilingnya. Ada tempat untuk sewa basikal, tempat memanah dan lain-lain.




Ada swimming pool best jugak. Untuk dewasa dan kanak-kanak. Tapi kena pakai swim suit @ baju renang ya. No t-shirt. Nasib baik aku dah ingat awal-awal untuk bawa baju mandi asif. Di sebabkan dia budak lagi, so ayahnya kena la jaga. Dapat la rendam kaki si ayahnya kan. Ayahnya takde baju renang. Hahaha. Kalau nak pergi pantai port dickson dia pun dekat je. Turun dari hotel tu then keluar sikit dari pagar then terus sampai ke pantai. Kami pun sempat la bermain di tepi pantai pada petang sabtu tu, Sepatutnya ayah dia join main paintball tapi sebab lambat turun, dorang pilih nama balik dan buat kumpulan baru yang lain. Tak dapat la join. Kesian.

Malam hari sabtu tu pulak dorang buat company dinner. Bawah hotel tu jugak. Pasang 2 kemah besar. Ada konsert dan macam-macam persembahan jugak la. Tapi aku tengok separuh jalan je. Dalam pukul 11 anak aku minta susu padahal dalam beg tak standby susu extra pun. Cuma sebotol susu je yang bawa. Aku minta dia sabar, tak jalan jugak. Tetap nak susu, nak susu. Oh anak..kat situ makanan banyak kot. Ada macam-macam, buat style buffet. Semua dia tak nak. So aku bajet dia dah penat dan ngantuk. So berkorban la. Aku cakap kat suami, biar aku naik dulu dengan asif la. Sebab ada cabutan bertuah di umumkan dari semasa ke semasa. Kang kalau suami hantar kami naik atau naik ambik susu, terlepas pulak peluang tu. Sebab ada yang nombor dorang naik, tapi laju je yang lain cakap tak datang join. Haha. Padahal ada je nama tu. Kalau nama yang di cabut tu tak datang join, mean dia tak dapat hadiah tu tau. Buat cabutan balik. Rugi tu!! Lagi pun aku pun rasa penat dan ngantuk jugak. Takde jemputan artis la, so agak kureng. Hehe. Cuba le ada siti nurhaliza ke, ziana zain konfirm aku nak tengok jugak sampai habis. Hikhikhik. Kami naik la berdua, tukar baju bersih-bersih semua dan tidur. Lena anak aku tidur, pakai air-cond la katakan. Hahaha.

Antara koleksi gambar...



Hari ahad takde aktiviti sangat. Ikut rasa hati malas nak turun mana. Fikir suruh ayahnya je bawa asif berjalan atau mandi kat bawah tetapi..perutku lapar minta breakfast daaa. Kalau di fikir mesti la ada include breakfast sekali kan?? Laki aku boleh tak pasti pulak. Takpe la aku ikut turun, nak cari makan. Kalau berbayar pun lantak la. Sekali dia p tanya kawan-kawan dia, ada breakfast. So kami melantak dulu lepas tu bawa asif mandi kolam lagi. Aduh di sebabkan baru nak warm up dan masuk dalam air, boleh pulak dia tergelincir time turun tangga kolam tu. Apa lagi fobia pulak dia. Yang mandi kolam petang sebelum, dia ada jugak tergelincir dan tenggelam sekejap sebelum ayah dia angkat tapi dia masih nak mandi kolam tapi ni maybe sebab baru nak mula dah lemas terus la tak jadi member tu nak mandi. Huhu. Kata dia "tak nak mandi. tak boleh nafas". Asif ulang-ulang je ayat tu. Sampai hari ni kalau cerita balik yang pergi PD hari tu, ayat tu je keluar. Aduhai..jangan la dia fobia mandi berenang ye tak. So kami bertiga berjalan je keliling hotel tu, menikmati pemandangan dan apa yang ada kat situ. Haaaa..panjang entri kali ni. Kesimpulannya, hotel @ tempat penginapan ni adalah choice untuk korang kalau pergi ke port dickson. Sangat selesa dan macam-macam ada. Untuk honeymoon pun ok. Cuma jangan pergi time cuti umum/sekolah and for sure ramai la kan,dah takde privacy. Best la kira tempat ni. Hantu pun takde. Hihihi. Alhamdulillah. Dan tengahari tu kami pun berangkat pulang menaiki bas rombongan...

Sabtu, November 08, 2014

Cinta dalam diam

Assalamualaikum......

Beberapa hari ni sempat membelek akaun nuffnang aku, so baca la keyword atau kata kunci yang masuk dalam blog caca marba ku ini.

Yang menarik perhatian aku, banyak pulak tentang 'crush'. Bukan crush pasal kemalangan atau kecederaan ye. Crush dalam erti kata lain meminati atau menggilai someone. Wow ayat kaaaannn....

Tak salah meminati orang tapi biar berpada ok. Pada adik-adik yang baca ni, perasaan masa muda memang indah tapi semua perkara perlu ada batas. Jangan sampai merosak diri atau masa depan. Jangan terlalu meminati sampai tahap menggila dan diri sendiri 'terkorban'. Tak kisah la korban dalam erti apa pun. Jangan sampai minat gila kat seseorang, result exam fail, putus sahabat sebab rebut si dia, duit habis ke orang tersebut dll.

Nasihatku.. "LETAKKAN RASA SAYANG TU LEBIH PADA DIRI SENDIRI".

Ni nak share satu video menarik ni jugak. Cinta dalam diam, akhirnya berkesudahan yang baik. Memang sweet. Akan jadi memori yang indah dalam hidup semua cerita yang pernah kita lalui...




Rabu, Oktober 22, 2014

Banyak mulut

Assalamualaikum.......

Sebelum start entri, nak wish happy deepavali untuk yang meraikannya ye. Ok rasanya dah lama tak update dan cerita perkembangan anak kan?? Saja untuk keseronokan aku membaca blog ni satu masa nanti. Bulan ni anak aku, asif akan masuk 2 tahun 7 bulan-25 haribulan ni. Aku tak pasti dengan perkembangan anak yang lain, tapi anak aku sekarang ni memang banyak cakap.

Dan banyak kali jugak la percakapan dia tu buat aku gelak dan ketawa terbahak-bahak. Percakapan seorang budak kan, sangat jujur. Dia jugak memang sangat peka dengan bau, wangi atau busuk. Kalau busuk, tu akan buat dia nak muntah.

Sedang baring dan bercerita waktu malam nak tidur "ibu..bau busuk la. bau telur" yang pada masa tu mungkin ayah dia terkentut dan tengah tidur tak sedar diri.

Sedang baring dan bercerita jugak "ibu...bau apa tu?" tapi aku diam buat tak dengar. dia ulang lagi "bau apa tu?" yang aku tahu masa tu aku lepas minum air nescafe. bau mulut aku la apa lagi.huhu.

Tengah berjalan kat pasaraya dekat dengan ikan dan barang mentah, dengan selamba "hmmm busuk la asif nak muntah" sambil jalan lenggang kangkung.

"Ibu bau apa tu?",.. "Wangi kan?Bau minyak wangi la" kata aku. Bila ada orang lalu dan bau semerbak wangi perfume dia.
"Mana? Boleh tengok?" "La kalau bau kita tak boleh tengok. Boleh bau atau cium je la" "Oooo"

Banyak lagi la ayat dan percakapan dia. Yang selalu di tanya bila nampak aku sibuk atau buat something, mula la "ibu buat apa?" "tu apa?" "ibu makan apa?".

Anak aku ni yang aku perasan start banyak cakap dan tanya soalan bila masuk 2 tahun setengah hari tu. Mula-mula dulu percakapan dia dengan ayat pendek je. Lepas tu agak pelat, orang yang biasa dengan dia je akan faham. Dan sekarang boleh faham tapi ada kala jugak kami tak faham. Hihi. Dan pandai mengajuk percakapan orang. Sikit masa lagi kena layan cerita dia la nampaknya.... :P


Isnin, September 08, 2014

Mana pegi semangat aku ni??!!!

Assalamualaikum.......

Aku baru je memulakan pekerjaan baru bermula bulan ni. Terasa letih jugak la sebab tempat kerja kali ni jauh dari yang last sebelum ni. Tapi nak buek camno, dah sini rezekinye. Pergi balik kerja naik bas sebab parking sangat la mahal, yang aku jumpa murah pun rm 10 sehari. Tu pun kena menapak jauh nak ke ofis. Bagi yang gaji mahal maybe tak kisah. At least sebulan habis rm 250-300 untuk parking. Tak nak aku, duit banyak tu macam-macam boleh beli. Hihi. Nasib la pergi kerja setakat ni encik suami hantar. Merempit so cepat la sampai tempat kerja.

Perasaan aku sekarang ni bercampur-baur. Langsung takde semangat untuk kerja, semuanya hanya kerana terpaksa. Kenapa ye agaknye?? 



Kerja yang di bagi dah start banyak. Setakat ni banyak buat data entry je. Argghhhh lagi la aku bosan!! Tempat sekarang ni aku cuma buat partial akaun. Tidak full set. Aku rasa... aku rasa kannn.. aku dah takde jiwa dan semangat buat akaun la. Dah 9 tahun aku berkecimpung buat akaun. Atau mungkin aku dah bosan kerja kat suasana dalam pejabat je.

Tahun lepas pernah la buat kerja sementara kat tutti frutti, masa tu menganggur sekejap. Aku rasa seronok. Badan penat tapi otak tak stress. Tapi faham-faham la di sebabkn gaji kecik dan masa tu dapat kerja lain, kerja pejabat so aku berhenti. Siap masa tu dapat offer dari exbos kedai tu untuk naik supervisor. Tapi gaji masih agak rendah banding kerja pejabat aku dapat tu. 2 kali ganda. Kalau aku takde komitmen yang perlu di bayar sure aku akan pilih terus kerja di tutti frutti tu. Tapi oleh kerana memikirkan gaji dan cuti tak menentu terpaksa korbankan.

Dan tentunya aku sangat meminati dunia bisnes. Sekarangpun masih buat secara sambilan, online je. Tapi sebab ada kerja lain jadi slow sikit la kan bisnes tu buat masa ni. Takde ke pakar kaunseling singgah blog aku ni untuk kenalpasti apa masalah aku ni. Huhu. Bukan aku malas nak kerja, aku suka kerja sebab dapat duit. Siapa tak suka duit kan?? Hihi. Kalau aku ada duit yang cukup, dah lama fokus bisnes je.  Buntu bila aku fikirkan masalah aku yang satu ini...!!! Allah bantulah aku.... :(

Ahad, Ogos 24, 2014

Jangkitan kuman pada paru-paru membawa kepada asma?

Assalamualaikum...

Baru-baru ni ada dapat komen yang di beritahu tentang anaknya demam dan terkena jangkitan kuman pada paru-paru serta bertanya hospital mana yang elok? Yang ni susah sikit nak jawap. First and last aku bawa anak ke hospital swasta masa dia berumur 2-3 bulan. Aku pergi satu dot dot 'medical centre' ni la. Yang lain aku tak pernah cuba melainkan hanya pergi ke hospital kerajaan dan pastinya yang dekat dan termudah untuk aku adalah hospital ampang.

Sekarang anak aku dah berumur 2 tahun 5 bulan. Bersangkutan dengan jangkitan pada paru-paru yang dia alami seawal 2 bulan, dan sampai sekarang dia masih alami cuma ianya di panggil asma. Terbaru dia kena masa bulan 4 hari tu. Biasanya bila datang batuk je, memang akan melarat dan membuatkan dia sesak nafas. Tak silap dah 4 kali kena tahan wad sehingga umur 2 tahun ni. Tipu kalau aku tak cuba inisiatif lain selain bagi ubat. Bila dia mula batuk, aku sua dia dengan madu. Kadang dia tak nak, so aku campur dengan air dan bagi dia kerap minum air tu. Alhamdulillah kadang ok dan terus sembuh. 

Tapi last yang kena tahan wad tu agak melarat. Batuk di hari kedua makin teruk sampai dia tak boleh tidur. Batuk non-stop. Sesak nafas. Minum susu pulak asik muntah. Aku terpaksa tunggu suami balik dari kerja shift malam. Dalam pukul 1 pagi bawa anak ke klinik berdekatan. Dan klinik tu yang konon 24jam boleh pulak tutup, alasan takde doktor. Di sebabkan risau, kami pecut ke hospital ampang.

Sampai je lepas check sikit kat kaunter pesakit luar hospital terus di bawa ke tempat asma. Hah kat situ la di beri gas. Tak silap lepas di beri gas 2 kali dan masih berbunyi pernafasannya, maka tepat pukul 6 pagi di beritahu kami terpaksa di tahan. Adoii ni yang lemah ni. Tapi demi anak terpaksa la. Dugaan yang sangat berat bila kami terpaksa tunggu katil kosong. Masya Allah hanya Allah tau betapa penat dan stressnya kami masa tu. Semalaman tak tidur, tunggu punya tunggu dapat katil pukul 3 petang!!

Sebelum tu aku ada suarakan nak balik sebab tunggu katil macam tunggu buah yang tak gugur, tapi jawap doktor dia 'u boleh balik tapi kalau ada apa-apa masalah jangan salahkan doktor atau hospital.sebab kalau u bawa balik dia boleh senang kena virus.kalau u ok,kita sain letter dulu la'. Kalau korang nak buat apa? So kami tunggu la. Demi anak. Sempat la round hospital, pergi makan. Toksah cerita la stress dan bosan dia oii.

Kami kena tahan wad 2 hari kalau tak silap. Macam biasa di beri gas dan ubat demam. Setiap beberapa jam jugak nurse akan datang ambil bacaan oksigen serta suhu badan anak. Beralih katil entah berapa kali. Dalam 2-3 kali jugak la. Sabar aje la. Haha. Tapi ada satu doktor ni aku respek la. Perempuan, melayu, muka ala chinese, bertudung (aku tak ingat nama dia). Tapi memang garang. Aku perhati dan pasang telinga bila dia mengajar student dia. Sesekali je dia gelak-gelak. Dia banyak bagi info. Antaranya "selalu la perhati anak. Anak ada lelah biasa lepas main-main akan batuk-batuk." Aku sebenarnya suka nak ambil tahu seperti tips dan info dari doktor. Ada doktor memang banyak ilmu dia bagi dan cara dia explain senang nak faham. Dan ada yang just bagi basic yang aku dah tahu. Doktor ni siap bagi stetoskop untuk aku dengar bunyi paru-paru anak aku. First time cuba ok. Haha. Then dia ajar cara dengar. Kalau ok macam mana, kalau tak ok macam mana.

Dan aku ada bertanya doktor ni, anak saya ni memang ada asma ke? Boleh di kata dia pesakit asma? Doktor tu cakap belum konfirm sebab takde punca di kenalpasti. Kami suami isteri takde background famili yang kena asma. Dan anak kami ni bukan kena ambil gas secara tetap contoh setiap bulan/2 bulan sekali. Dan sesak nafas serta nafas berbunyi ni hanya kena bila datang batuk dia yang teruk. Aku sendiri keliru tapi seiring masa berjalan dan umur dia menginjak ni, aku akan perhati macam mana progres kesihatan anak kami.

So jika kesimpulan untuk memilih antara hospital swasta atau kerajaan sememangnya umum pun tahu banyak baik buruk masing-masing. Hospital kerajaan mengikut pengalaman aku;
- Katil penuh kena tunggu sampai ada kosong. 
- Beralih katil/wad mengikut arahan nurse
- Lain-lain doktor/student datang check dan bertanya soalan sama yang berulang-ulang
- Kebaikan : dorang check betul-betul dan akan pastikan sihat sepenuhnya sebelum boleh balik. Kami anak beranak kena extend 1 hari lagi bila bunyi nafas anak tidak memuaskan hati doktor. siapa yang nak duduk hospital lama-lama oii.

Kalau hospital swasta sudah pasti selesa. Privasi lebih. Tapi aku taknak komen lebih sebab tak banyak pengalaman kat hospital swasta. Sebenarnya kami boleh je nak masuk hospital swasta sebab tempat kerja suami yang cover kos tu. Tapi di sebabkan pengalaman pertama dan juga terakhir kami di hospital swasta tu maka kami ambil keputusan ke hospital kerajaan je walaupun perlukan kesabaran yang tinggi. 
    

Khamis, Ogos 14, 2014

10 cara mudah untuk jimatkan wang

Assalamualaikum.......
Dunia hari ni yang sangat memerlukan duit dan duit keluar bagaikan air terjun yang deras. Kalau nak tunggu gaji sebulan, nak perabih sekelip mata je (bagi yang bekerja makan gaji). Huhu. So jom la pakat berjimat. Aku share kat blog ni supaya aku sentiasa tersedar untuk berjimat bila selak blog sendiri. Hihi. Cr to:imoney 

1. Putuskan hubungan dengan TV anda
Sekiranya anda melanggan pakej TV satelit ataupun kabel siaran, inilah masanya untuk anda menilai semula langganan anda. Mungkin anda boleh memilih pakej yang sedikit dan ini akan merendahkan yuran langganan anda, atau anda boleh batalkan langganan anda dan tonton rancangan kegemaran anda di atas talian. Anda juga mampu mengambil peluang ini untuk meluangkan masa berjauhan dari TV yang anda boleh gunakan untuk fokus kepada hobi anda. Bijak!

2. Jejak perbelanjaan anda
Sebelum anda mula berjimat, anda perlu tahu apa dan berapakah nilai perbelanjaan anda. Gunakan alatan atas talian percuma untuk jejak perbelanjaan anda. Dengan mempunyai satu bajet, anda boleh tentukan berapa nilai perbelanjaan bulanan anda dan kemudian tentukan berapa jumlah simpanan serta di mana anda perlu berjimat.

3. Gunakan pengangkutan awam
Jika menunggang basikal ke tempat kerja anda adalah sesuatu yang mustahil dan sesuai, anda patut lakukannya. Jika tidak, cuba gunakan pengangkutan awam. Anda pasti akan terperanjat dengan jumlah penjimatan yang anda boleh perolehi apabila anda menyingkirkan kos petrol, tol dan parkir dari perbelanjaan harian,

4. Mula bancuh kopi anda sendiri
Sekiranya anda tidak boleh teruskan hidup tanpa kafein, inilah masanya untuk melabur ke atas mesin dan biji kopi yang berkualiti serta beberapa alat tapisan. Lakukannya dengan betul dan kopi anda boleh mencecah semurah RM1 secawan. Demikian rupa, anda boleh ucapkan selamat tinggal kepada barista berhampiran pejabat anda dan simpan wang di dalam dompet setiap pagi.

5. Bawa bekal makan tengah hari
Mulakan membawa bekal makan tengah hari ke pejabat. Jika secara purata anda belanjakan RM10 sehari untuk makan tengah hari, anda boleh jimatkan lebih kurang RM200 bagi satu bulan dengan hari bekerja selama 20 hari. Ini bernilai RM2,400 setahun! Itu adalah motivasi yang cukup untuk anda mula bawa bekal.

6. Semak semula langganan anda
Semak semula langganan anda. Sekerap mana sebenarnya anda pergi ke gim? Betulkah anda perlukan data sebanyak 3GB untuk telefon bimbit anda? Langganan beroperasi dengan menyelindung (dan memanjangkan) kos tahunan sebenar mereka, maka pastikan yang anda hanya melanggan barangan atau servis yang anda benar-benar mahu dan perlukan.

7. Cari kad kredit yang paling sesuai dengan gaya hidup anda
Bagaimana dengan penggunaan kad kredit anda? Jika anda sering tidak membuat pembayaran penuh, carilah kad kredit dengan kadar faedah terendah serta tiada yuran tahunan. Namun, jika anda selalunya membayar jumlah penuh setiap bulan, dapatkan kad yang mempunyai program ganjaran yang terbaik. Gunakan alat perbandingan atas talian ini untuk mencari kad yang terbaik untuk anda. Dan perkara yang paling penting untuk anda ingat ialah gunakan kad kredit anda dengan berhemat dan bayar bil anda tepat pada masanya untuk elak dari perlu bayar lebih faedah.

8. Automasikan pembayaran bil anda
Individu yang pelupa atau tidak teratur cenderung untuk terlepas membayar bil mereka pada masanya. Pertimbangkan untuk mengautomasikan pembayaran bil anda untuk elakkan yuran bayaran lewat dengan menetapkan akaun bank anda untuk membayar bil secara automatik. Jangan tunggu sehingga saat terakhir dan berdepan risiko dikenakan caj bayaran lewat kerana kadang-kadang, penalti akan dikenakan bagi pembayaran lewat.

9. Pertimbangkan hiburan anda
Daripada anda keluar dan membelanjakan ratusan ringgit untuk makanan dan minuman serta tiket wayang, anjurkan parti ke rumah. Jemput kawan-kawan anda untuk menonton filem atau cuma bersantai dan berborak dengan minuman. Jika anda perlu juga keluar, rancangkan tempat berkumpul di sebuah restoran yang mana kad kredit anda boleh dapatkan diskaun.

10. Banding, banding, banding
Jika anda sering membeli barangan sama dari kedai yang sama, berhenti sekarang. Untuk jimatkan wang, selalu bandingkan harga barangan tersebut di beberapa kedai dan dapatkan harga yang termurah. Sesetengah barangan mungkin mempunyai diskaun di satu kedai tapi tidak di kedai lain. Tentukan barangan yang anda sering beli dan selalu perhatikan nilai mereka. Perbandingan harga bukan sahaja terhad kepada barangan runcit, tapi ia juga adalah untuk produk kewangan. Anda boleh gunakan pelbagai alatan perbandingan kami untuk mencari pinjaman perumahan, kad kredit, pinjaman peribadi, malah insurans kereta yang terbaik di pasaran.

Selasa, Ogos 12, 2014

Cerita raya kami tahun ini 2014

Assalamualaikum.........

Hari ini dah masuk syawal ke16. Betul kan? Masih tak terlewat untuk ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri buat sahabat sekalian. Mesti uols sibuk dengan jemputan open housekan? Aku takde buat open house semua ni bagai. Datang je la bila-bila pun tapi at least bagitau sehari awal so boleh la masak kan yang light-light sikit untuk di jamu.

Tahun ni kami beraya di kl dulu. Di sini. Rumah keluargaku. Pagi-pagi suami dah pergi solat raya dulu. Aku kena uruskan anak. Dah la malam sebelum tu dia tidur agak lambat so nak bangun memang lewat sikit la. Terpaksa tepuk untuk kejut dia. Untuk hari biasa aku memang biar je dia bangun sendiri pukul berapa pun. Liat jugak asif ni nak bangun. Tidur tak sedar. Sejam jugak nak kejut. Sempat la aku menggosok baju kami dulu. Tapi kesian suamiku pakai baju raya kedut pergi ke surau. Haha. Konon nak gosok baju malam sebelum tapi penangan tidurkan anak, sendiri pun hanyut di buai mimpi. Nasib la suamiku jenis tak kisah je, balik dari surau tu aku suruh lucut untuk di gosok. Ape kes la. Hahaha.

Adik dan isterinya pun tidur kat sini malam sebelum raya. Walau pun rumah mereka hanya 5 minit je dari rumah ni. Hihi. Almaklum mungkin nak merasa macam balik kampung kot. Dan ini raya mereka yang pertama kali sebagai suami isteri. Selepas mereka selesai dan balik dari solat raya, bersiap-siap untuk ke kubur arwah ayah dulu. Tapi sebab jiran sebelah kanan dan kiri kami datang beraya, agak lambat kami bergerak. Menjadi kebiasaan setiap tahun di pagi raya, jiran sebelah kiri akan beri sedulang hidangan masakan mereka. Ketupat, rendang, kuih raya. Jadi kami pun beri jugaklah sebagai membalas budi baik mereka.

Bila dah selesai semua, terus ke kubur arwah ayah. Mak, abang, adik dan isterinya, aku, suamiku dan anak. Jadi kami 7 orang la. Aku drive kereta sendiri dengan suami dan anak. Selesai ke kubur, kami ke rumah atok. Oh sebelum ke kubur sempat ke rumah mak ayah pada adik iparku. Alang-alang lalu dan dekat dengan kubur. Sebab adik cakap kang singgah lepas pergi kubur, takut ketiak masam pulak. Haha ada ke patut gitu.

Ke rumah atok ramai orang. Memang kebiasaan setiap tahun. Havoc!! Tempat berkumpul semua saudara-mara. Penuh. Full house aje memanjang. Seronok sangat. Di sini wajib makan. Yang istimewa masakan nenek adalah daging masak kicap dia. Paling lepak lama di sini la. Sampai ke tengahari. Oh ye, zara tidur kat rumah mama ayah dia. Berjumpa pun kat rumah atok, rombongan kami yang sampai dulu. Hehe. Kami raya berpecah tahun ni, zara ikut je ke mana destinasi mama ayah dia. Selepas tu, aku pergi hantar suami balik kejap sebab dia kerja malam. Nak balik tidur dan rehat. Dia baru balik pagi raya tu sebab hari sebelum shift malam. Tak tidur lagi so takut dia pengsan pulak. Lepas hantar suami, sambung beraya ke rumah pakcik. Rumah dia sebelah bangunan rumah atok tadi. Dah lepas tu balik la. Penat oiii. Kami ni bukanlah jenis kaki beraya sangat, nak beraya sampai malam. Hihi. Balik rumah tunggu orang datang beraya pulak le kan. Tu je la cerita raya kami. Biasa-biasa aje. Rutin setiap tahun kalau beraya di kl.

Tema kami tahun ni kelabu biru. Tiba-tiba rasa asif anakku dah besar bila tengok gambar ni. Hehe.



Isnin, Julai 14, 2014

Photobucket yang songal...hahaha

Assalamualaikum.......

Beberapa hari lepas aku berkesempatan up entri untuk homemade pizza aku tu. Syok je menaip dan bila setel menaip p la tengok rupa rumah aku ni. Tup tup buka dan tengok blog (view blog), masya Allah ape kejadah blog jadi serabut gini?? Sakit hati makkkkk ni nak oiiii......!!!!


Tengok la background layout tu. Tak ke panas je mata tengok??!!


Tapi time tu tak sempat nak godeh apa perlu di buat untuk baiki. So close la dengan hati yang sakit. Isk 3-4 hari jugak la terkelip-kelip aku sorang fikir ape sebab blog jadi macam ni. Dah la aku ni bukan la pakar sangat IT ni. Cuma fikir logik akal la. Nak kata aku banyak upload kat photobucket tak mungkin la pulak. Aku memang la ada akaun photobucket kan. Sebab aku tengok 1% baru aku pakai. Siap aku delete la gambar lama aku upload dalam photobucket tu. Mana la tau ada jugak sebab musababnye ye tak.

Cara pertama ni aku rasa bukan sebabnya. So teringat kalau mula-mula buat blog, kita sibuk nak mekap layout so edit kat template yang ada kod html bagai tu. So aku cari ayat 'photobucket' dan aku padam sebaris dia tu. url dia la sekali. Ada 4 baris kot yang ada ayat tu. Padam semua. Godeh-godeh alhamdulillah setel. Huh!! poluh den. Dah back to normal. Bukan apa, kesian la kalau ada kawan nak cari info kat sini tapi tak dapat baca pulak kan?? Hopefully takkan ada masalah lagi macam ni. Tak pasal kena upah yang pakar pulak. Hihi.

Anyway, kita dah selamat menjalani hari ke15 puasa. Tinggal separuh lagi perjalanan kita. Moga di beri kekuatan dan kesihatan untuk menjalaninya dengan sempurna. Dan jangan lupa mendoakan kemenangan dan kesejahteraan saudara kita di palestin. Yang telah 'pergi' menemui Allah, doakan mereka di tempatkan di kalangan ahli syurga. Aku sempat la derma kredit guna sms. Senang je. Rasanya kat facebook dah banyak war-warkan. Kalau tak banyak, derma rm5 pun jadi la. Yang penting ikhlas. Ok la wassalam......

Rabu, Julai 09, 2014

Pizza homemade. Mudah, cepat dan express!!

Assalamualaikum.......

Selamat menjalani ibadah puasa kawan-kawan. Dah masuk puasa hari ke-11. Cepat pulak rasa masa berlalu kan? Bulan-bulan puasa ni takde apa cerita yang menarik. Hihi. Cuma sedang sibuk dengan bisnes online kecil-kecilanku. 

Siang tadi dapat membeli durian dengan jayanya. Anak buah, si zara lama dah nak durian ni. Tapi tak berkesempatan nak dibelikan oleh mamanya. Memandangkan hari ni mama dia cuti, so kami pergi carilah durian buat mengubat luka hati dia (sebab dah lama janji nak belikan tapi selalu tak jadi je). Kesian. Puas jugak lah makan tadi hoi. Siap mak masak buat bubur durian. Nyam nyam.

Ok berbalik pada tajuk ni, beberapa hari sebelum puasa hari tu aku sempat buat pizza. Yang sangat senang aka mudah, ringkas, cepat dan express ok. Ini sebab aku yang teringin nak makan. Teringin nak yang masak sendiri. Jom tengok bahan dan cara buat bawah ni.

Bahan-bahan;
Untuk roti (bahan A)
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil yis segera
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
1 cawan air suam kuku 

Topping (bahan B)
Sosej
Keju mozarella (penting! sebab ni yang buat pizza tu bertali-tali)
Keju cheddar
Daging ayam cincang
Sos tomato spageti
** untuk topping lain sila ikut selera dan kreativiti masing-masing.ikut tekak korang le.

Cara membuat;
1- Gaul semua bahan A iaitu tepung gandum, yis, gula dan garam. Masukkan air suam sedikit-sedikit. Aku buat letak 1 cawan. Agak-agak la bila tepung dah tak melekat dah boleh la tu.
2- Bila adunan dah siap, bahagi 2. Akan dapat 2 saiz sederhana pizza. Lenyek tepung tu, kalau nak rangup lenyek sampai nipis, kalau nak tebal lenyek sikit je la ok.
3- Siap lenyek, letak sos kat permukaan paling bawah. Then hias la segala apa yang ada. Sosej, daging ayam cincang dan keju cheddar. Atas sekali tabur keju mozarella tu. Lagi banyak keju, lagi sedap la kan?
4- Boleh di bakar. 230 darjah selama 10-15 minit. Tengok permukaan macam warna coklat keemasan kira dah masak la. Ikut oven korang la. Aku punye dalam 15 minit sebab nak bagi rangup. Hihi.
5- Bila dah masak, siap untuk di makan!! Senang kan??

Cerita di sebalik pembikinan pizza ni untuk pertama kali
Bila aku cakap kat zara nak buat pizza, dia yang excited lebih. Balik dari beli bahan dan barang untuk buat pizza, terus nak ajak buat. So kena pujuk untuk buat keesokan harinya. Dah tu masa buat tu, di sebabkan sibuk bagi kerja kat zara (assistant yang sangat rajin tapi pening kepala sebab nak kena cari apa kerja dia kena buat kalau tak, membebel je "apa dia nak buat??"), aku terlupa nak letak sos tu pada permukaan roti. Tengah masak pizza ni dalam 5 minit dan masa tu tengah membasuh pinggan mangkuk yang di guna,baru ternampak kat sebelah tin sos tu. Alamak lupa letak!!! Patutlah tengok pizza tu aku rasa lain macam je, rasa macam tak complete. Macam putih tak berwarna dan 'bogel'. So cepat-cepat matikan oven, keluarkan dan touch-up. Kah kah kah. At last jadi jugaklah, still rasa yang sama.

Maaflah takde ambik gambar untuk pembikinan ni. Cuma ambik gambar masa nak makan je. Tu pun gambar ni je ada. Haha. Sedap la tu, nampak mereka berdua ni makan dengan berselera je. Hihi.


Sabtu, Jun 21, 2014

Online shop, Chomey Kids Wear

Assalamualaikum...

Aku baru je setup kedai lebih kurang 2 minggu yang lalu. Ala kedai online je, bina laman (page) di facebook untuk barang dan pakaian budak-budak. Aku namakan Chomey Kids Wear. Jangan tanya kenapa aku pilih nama tu. Sebab nama tu yang terlintas dan kuat melekat di fikiranku pada masa tu. Hihi. Bukan sebab aku perasan diri comel/ chomey ok.

Cuma bila kita sebut baby/ budak/ anak-anak, mesti terbayang kecomelan mereka je kan. So letak la nama tu. Di harap memberi tuah. Bukan la bergantung harap tuah pada nama ala-ala feng shui ke apa. Walau macam mana pun rezeki Allah yang berikan. Yang penting usaha untuk mencari rezeki tu.

Jadi, aku berbesar hati kalau kawan-kawan sudi memberi sokongan. Sama ada like page untuk meramaikan atau suggest pada kawan, saudara page aku yang tak seberapa ni dan mengajak mereka membeli. 

Antara item yang di jual adalah legging, dress, boy set, girl set, peplum kurung, peplum lycra, pyjamas, pre-walker shoe dan macam-macam lagi.

>>> LIKE PAGE CHOMEY KIDS WEAR <<<







Jangan lupa ya, please support me yang tak berapa terer meniaga ni. Belajar dan terus belajar. Apa pun cinta aku pada bisnes tetap kuat. Dari bertahun dulu sehingga kini. Bisnes kecil-kecilan aje. Memeriahkan dunia bisnes. Ok tata.

Selasa, Jun 17, 2014

Sangkot the garden wedding place

Assalamualaikum...

Awal bulan hari tu, 8.6.2014 berkesempatan hadiri majlis sanding kawan ofis suamiku. Tema garden gitu. Best tempat dia. Kawasan di seliputi hutan. Tapi sebab kami datang ngam-ngam pukul 1 lebih time matahari tegak atas kepala, so terasa la kepanasannya. 

Ini pertama kali aku dengar pasal tempat ni. Kawasannya di area hulu langat. Kalau dari carrefour ampang (sekarang di kenali sebagai aeon big ampang), terus je masuk ke dalam. Lebih kurang 7km. Fuh berpeluh jugak la naik bukit oiii. Semput kereta aku. Haha. Memang jauh la, dah kata 7km lebih, kan?? Tapi tak terasa sangat sebab jalan ke sana kan lengang. Means tak jem la. Jadi takde banyak halangannya. Kalau bawa laju, dalam setengah jam sampai kot dari aeon big tu. Tapi aku bawa berhemah, slow motion je. Hahaha.

Tempat ni sangat sesuai untuk bakal pengantin yang nak suasana aman, damai, hening di kelilingi hutan. Ala tema taman la. Kalau buat malam mesti seronok. Letak lampu banyak-banyak. Romantik. Hihi. Dan akan terasa kesejukan dek kerana flora di sekelilingnya. Pasal rate aku memang tak tahu ok. Sila survey sendiri. Buahahaha. Gambar yang sempat aku snap...



















Gambar pelamin ambik sipi-sipi je dari corner hujung tu. Dasar malas nak berjalan. Perut kenyang suka hati, manyakkkk gumbira. Simple je pelamin dia. Pengantin berbaju tema warna pink belacan kalau tak silap. Gambar kami dengan pengantin ada, tapi tak nak tunjuk. Kusut masai kami sebab kepanasan. So simpan je la buat kenangan kami.

Bakal pengantin boleh buat sini kalau berminat ye. Hahaha. Macam promote pulak. Dah la takde dapat apa-apa komisen pun tau. Ok la tata... wassalam...

Khamis, Jun 05, 2014

Yang perlu tahu tentang cyst

Assalamualaikum.......

Pernah dengar tentang cyst? Penyakit yang sinonim dengan wanita. Baru-baru ni, ada kejadian agak merisaukan yang jadi pada adik ipar. Dia baru sahaja mengandung, dan dari scan yang di buat ada nampak macam bentuk bulat, dekat dengan bayi dia yang sedang nak membesar dalam perut tu. Doktor tu kata ketumbuhan, tapi belum konfirm. Beberapa doktor juga la mereka pergi jumpa. Dan seorang doktor ni kata perlu tunggu dalam 2 minggu untuk kepastian. 

Tetapi alhamdulillah, itu bukan ketumbuhan, Ia cuma sepertinya segumpal darah/ air. Dan ia menghilang selepas scan di buat kemudiannya. Kami yang tahu memang dah risau. Yang dapat kami buat, hanya doa sementara tunggu kepastian dari doktor tersebut. Kat sini nak kongsi la pasal cyst dan aku dapat info ni dari facebook.

Makanan yang perlu dielakkan:

1.) Soya dan evening primrose.
Soya dan evening primrose mengandungi phyto estrogen. Phyto ni bermaksud tumbuhan manakala phyto estrogen bermaksud tumbuhan yang mempunyai fungsi seakan akan estrogen.
So, bila kita makan benda ni maka paras estrogen dalam badan kita akan tinggi dan mengalakkan pembesaran cyst. Doc ade bagitahu saya yang sume wanita ade cyst cuma kecil atau besar, boleh hilang tak boleh hilang.

**info yang baru saya tahu: minum soya sewaktu mengandung bukan boleh mencantikkan kulit anak tetapi mendedahkan risiko untuk anak tu mendapat kanser. Then, mengikut kajian keatas pesakit kanser payudara plak, ramai antara mereka menggunakan evening primrose ni.

2.) Ayam.
Ayam kan disuntik hormon untuk mempercepatkan kadar pembesaran dia. Kebiasaannya ayam disuntik hormon estrogen. Tapi ayam kampung boleh makan kot.

3.) Ikan keli yang dibela.
Kena tangkap ikan keli dalam sawah la pasni kalau dah mengidam sangat.

4.) Kawal pemakanan
Kolestrol juga adelah penyebab kenaikan hormone estrogen. Kolestrol adalah precursor kepada estrogen.


Pemakanan bg Wanita pengidap Endometriosis/Adenomyosis/Fibroid/Cyst/PCOS

Jenis makanan yg amat sesuai dan yg harus di elakan bagi wanita yg punyai masalah seperti di atas atau pun yg pernah menjalani pembedahan tetapi ia nya berulang kembali.

Makanan yg di galakkan


Ikan laut seperti bawal emas, kembong dan selar

Sayuran jenis kekacang - kacang panjang, buncis, sweet pea dll.
Kekacang - badam, kacang tanah, black bean, kacang merah dll.
Sayuran - kobis, brocoli, bayam, dan ulam-ulaman pegaga, pucuk ubi dll
Buah-buahan - Nenas dan betik
Ubi kayu
Sup miso (sejenis pes yg di buat dari kacang soya yg di peram dicampur kedlm sup utk di jadikan miso sup)
Teh hijau


Makanan yg harus di elakkan

Daging merah (kambing dan lembu)
Ayam (Boleh di ambil dlm kuantiti yg sedikit)
Produk tenusu seperti keju
Ikan haruan
Gamat
Bahan perisa - pes segera dan kiub2 perisa seperti stok ayam, stok bilis dll.
Makanan manis - kuit muih manis dan pencuci mulut
Minuman berkarbonat (krn tinggi kandungan gula)
Makanan segera - burger, sosej, nugget, mee segera dll
Makanan ringan - cip kentang, jajan dll.
Makanan berlemak/ berminyak


TANDA - TANDA FIBROID DAN CYST DALAM RAHIM YANG BERMASALAH
✔ Gangguan Haid

✔ Keputihan
✔ Masalah ketidaksuburan
✔ Kemandulan di kalangan wanita
✔ Hubungan suami isteri yang dingin atau sakit ketika bersama
✔ Perut kembang
✔ Angin yang keluar dari vagina (Kentut Vagina)
✔ Rasa gatal dan keluar bau kurang enak pada vagina
✔ Kerap membuang air kecil ketika batuk, berlari dan berlompat
✔ Kerap letih dan lesu
✔ Sakit lutut dan tumit
✔ Kesejukkan kaki dan tanggan
✔ Kekejangan otot dibawah betis (simpul mengkarung)
✔ Kerap keguguran
✔ Ketumbuhan fibro dan cyst

BAGAIMANA KETUMBUHAN FIBROID DAN CYST TERJADI?

1. Punca penyakit ini bermula pada gangguan haid dan senggugut

2. Satu kajian yang menunjukan bahawa lebih kurang 50% daripadanya wanita
3. Ia sering berlaku dikalangan wanita yang tidak berkahwin dan yang pernah beranak.

ADAKAH IA BOLEH DIRAWAT?

Seperti yang ditulis oleh Dr Hamid Arshar dalam tulisan beliau, tidak ada rawatan yang menggunakan ubat hospital yang boleh mengecutkan ketumbuhan fibroid TETAPI ada kemungkinan ubat-ubatan tradisional seperti akar kayu atau dedaun yang mungkin mempunyai kesan, khusus terhadap rahim boleh mengecutkan ketumbuhan pada fibroid. Bidang ini masih lagi terbuka luas dan usaha yang boleh mendapatkan ramuan untuk mengecutkan ketumbuhan fibroid.

Kebanyakan yang kita dengar ramai wanita Malaysia yang menghadapi ketumbuhan fibroid, rata-ratanya akan mengambil jalan mudah dengan menjalani proces pembedahan. Tapi masih juga ketumbuhan itu akan tumbuh selepas beberapa bulan atau tahun itu pun bergantung pada aktifnya fibroid mereka.



Photo: MAKANAN YANG AKTIFKAN CYST.

Makanan yang perlu dielakkan:

1.) Soya dan evening primrose.
Soya dan evening primrose mengandungi phyto estrogen. Phyto ni bermaksud tumbuhan manakala phyto estrogen bermaksud tumbuhan yang mempunyai fungsi seakan akan estrogen.
So, bila kita makan benda ni maka paras estrogen dalam badan kita akan tinggi dan mengalakkan pembesaran cyst. Doc ade bagitahu saya yang sume wanita ade cyst cuma kecil atau besar, boleh hilang tak boleh hilang.

evening primrose oil

**info yang baru saya tahu: minum soya sewaktu mengandung bukan boleh mencantikkan kulit anak tetapi mendedahkan risiko untuk anak tu mendapat kanser. Then, mengikut kajian keatas pesakit kanser payudara plak, ramai antara mereka menggunakan evening primrose ni.

2.) Ayam.
Ayam kan disuntik hormon untuk mempercepatkan kadar pembesaran dia. Kebiasaannya ayam disuntik hormon estrogen. Tapi ayam kampung boleh makan kot.

3.) Ikan keli yang dibela.
Kena tangkap ikan keli dalam sawah la pasni kalau dah mengidam sangat.

4.) KAWAL PEMAKANAN
Kolestrol juga adelah penyebab kenaikan hormone estrogen. Kolestrol adalah precursor kepada estrogen.

NOTA TAMBAHAN
Pemakanan bg Wanita pengidap Endometriosis/Adenomyosis/Fibroid/Cyst/PCOS

Disini saya kongsikan bersama jenis makanan yg amat sesuai & yg harus di elakan bagi wanita yg punyai masalah seperti di atas atau pun yg pernah menjalani pembedahan tetapi ia nya berulang kembali.

Makanan yg di galakkan

> Ikan laut seperti bawal emas, kembong & selar
> Sayuran jenis kekacang - kacang panjang, buncis, sweet pea dll.
> Kekacang - badam, kacang tanah, black bean, kacang merah dll.
> Sayuran - kobis, brocoli, bayam, dan ulam-ulaman pegaga, pucuk ubi dll
> Buah-buahan - Nenas & betik
> Ubi kayu
> Sup miso ( sejenis pes yg di buat dari kacang soya yg di peram dicampur kedlm
sup utk di jadikan miso sup)
> Teh hijau

Makanan yg harus di elakkan

> Daging merah (kambing & lembu)
> Ayam ( Boleh di ambil dlm kuantiti yg sedikit)
> Produk tenusu seperti keju
> Ikan haruan
> Gamat
> Bahan perisa - pes segera & kiub2 perisa seperti stok ayam, stok bilis dll.
> Makanan manis - kuit muih manis & pencuci mulut
> Minuman berkarbonat ( krn tinggi kandungan gula)
> Makanan segera - burger, sosej, nugget, mee segera dll
> Makanan ringan - cip kentang, jajan dll.
> Makanan berlemak/ berminyak

FIBROID DAN CYST

♛RAHIM ADALAH EMAS BAGI WANITA♛

TANDA - TANDA FIBROID DAN CYST DALAM RAHIM YANG BERMASALAH

✔ Gangguan Haid
✔ Keputihan
✔ Masalah ketidaksuburan
✔ Kemandulan di kalangan wanita
✔ Hubungan suami isteri yang dingin atau sakit ketika bersama
✔ Perut kembang
✔ Angin yang keluar dari vagina (Kentut Vagina)
✔ Rasa gatal dan keluar bau kurang enak pada vagina
✔ Kerap membuang air kecil ketika batuk, berlari dan berlompat
✔ Kerap letih dan lesu
✔ Sakit lutut dan tumit
✔ Kesejukkan kaki dan tanggan
✔ Kekejangan otot dibawah betis (simpul mengkarung)
✔ Kerap keguguran
✔ Ketumbuhan fibro dan cyst

BAGAIMANA KETUMBUHAN FIBROID DAN CYST TERJADI?

1. Punca penyakit ini bermula pada ganguan haid dan sengugut
2. Satu kajian yang menunjukan bahawa lebih kurang 50% daripadanya wanita
3. Ia sering berlaku dikalangan wanita yang tidak berkahwin dan yang pernah beranak.

ADAKAH IA BOLEH DIRAWAT?

Seperti yang ditulis oleh Dr Hamid Arshar dalam tulisan beliau tidak ada rawatan yang menggunakan ubat hospital yang boleh mengecutkan ketumbuhan fibroid TETAPI ada kemungkinan ubat-ubatan tradisional seperti akar kayu atau dedaun yang mungkin mempunyai kesan, khusus terhadap rahim boleh mengecutkan ketumbuhan pada fibroid. Bidang ini masih lagi terbuka luas dan usaha yang boleh mendapatkan ramuan untuk mengecutkan ketumbuhan fibroid.

Kebanyakan yang kita dengar ramai wanita Malaysia yang menghadapi ketumbuahan fibroid, rata-ratanya akan mengambil jalan mudah dengan menjalani proces pembedahan. Tapi masih juga ketumbuah itu akan tumbuh selepas beberapa bulan atau tahun itu pun bergantung pada aktifnya fibroid mereka

Rabu, Jun 04, 2014

Anniversary

Assalamualaikum.......

Genap hari ni dah 3 tahun usia perkahwinan aku dan suami. Terasa cepat masa berlalu. Serius aku tidak menghitung hari untuk sampai ke tarikh hari ni. Semalam tiba-tiba aku terfikir sesuatu, eh macam ada sesuatu sepatutnya awal bulan 6 ni. Tapi apa ye? Hari ulangtahun adik beradik dan emak tak pulak. Rupanya... adoi boleh terlupa. Tidak la maksudnya tidak istimewa ok.

Lepas tu hari ni saja tanya suami, hari ni hari apa ye? Ingat tak? Ada ke cakap hari ulangtahun aku? Ahh..dia bohong. Sebab tiap kali hari ulangtahun aku, dia tak pernah lupa dan selalu jadi orang pertama yang wish. Dia ingat tapi buat lupa. Mungkin. Suami aku ni suka bergurau, tu kadang buat aku geram. Aku cakap serius, dia gurau pulak. Sabar je la.

Takde hadiah istimewa. Takpela kalau ada yang nak kata, ala kesiannya. Do i care? Cukup dengan kata i love u. Yang ikhlas dari hati dia. Aku tak romantik. Suami aku pun sama. Hanya dari perbuatan dapat lihat rasa cinta kami. Hanya kami berdua yang dapat merasakannya. Cewah. Hahaha.






Buat suamiku....
Tiada madah, tiada kata indah untukku luah
Sedang kau tahu aku bukan seorang pujangga
Hanya tulisan buatku bicara

Seandainya kau tahu dan pasti dapat kau rasa
Dalamnya sayang dan cintaku padamu
Saat aku memilih kau menjadi teman hidupku di tarikh 4 jun 2011

Aku tidak mahu istana megah
Aku tidak mahu emas melimpah
Hanya setiamu itu aku inginkan
Aku mahu kau ada, bila aku susah dan senang

Nukilan: yana aka heartbee

Ps : Tak berapa nak ada idea, cukup la yang ringkas dan ada isi hatiku. :) Kalau la suamiku membaca entri ini. Seriously aku tak pernah bagi address blog aku ni. Haha. Pandai-pandai la dia cari.

Rabu, Mei 21, 2014

Percubaan membuat kek mentega

Assalamualaikum.......

Kelmarin iaitu hari isnin, aku berkesempatan membuat kek mentega atau nama orang putihnya butter cake. Entah tiba-tiba teringin makan kek mentega mengikut citarasaku. Dari minggu lepas, aku sibuklah meng'google' resepi membuat kek mentega. Aku suka yang gebu, macam basah-basah dan padat. Tak suka yang ringan dan ala-ala sponge kek tu. So terjumpa dengan resepi ini. Dan ini kali pertama buat kek mentega ni. 

Fuh sedap mengikut citarasaku la! Marveles! Ceh puji diri sendiri nampak. Semalam je da habis tau. Memang terasa la lembut, padat dan berlemak dia tu. Nyam nyam!! Bahan dan cara buat pun senang gila la. Cuma pakai 5 bahan je.

Ok kita tengok resepi asal dia dulu;

250gm pure butter
250gm tepung naik sendiri
180gm gula kastor
4 biji telur
1/2 cawan susu segar 

Bawah ni bahan yang aku guna. Aku ada derhaka sikit dengan resipi iaitu menambah bilangan telur (konon nak lebih rasa lemak la). Tapi di sebabkan butter ni cuma 227gm berat dia, so aku kurangkan semua bahan dengan menolak 23gm (250gm-227gm). Faham, kan??

Senang cerita;

227gm anchor pure butter
227gm blukey tepung naik sendiri
150gm gula kastor (masih kurangkan lagi sikit, sepatut 157.haha)
5 biji telur
1/2 cawan susu

Ok... jangan ikut macam aku la ye. Kalau nak kek tu menjadi sebijik dengan resepi asal, ikut je la bulat-bulat dengan resepi asal. Hihi. Ni kes aku bajet cuma nak sebijik butter. Kang lebih tepung dari butter, jadi kurang sedap pulak. Penyelesainnya, aku kurangkan semua ikut kurangnya butter tu. Haha. Oh ye, gula tu walau aku letak 150gm masih rasa manis bila makan untuk potong ke2 dan seterusnya. Jadi pada yang suka ala manis buah mungkin boleh kurangkan ke 120gm. Ikut citarasa anda la. 



Cara membuat;
1- Pukul butter dan gula kastor sampai kembang (start dari slow, medium dan laju)
2- Masukkan tepung dan telur sebijik-sebijik. Masuk telur sebijik then tepung, selang seli sampai habis
3- Masukkan susu segar dan pukul sampai kembang
4- Dah siap, masukkan dalam loyang dan adjust oven dengan suhu 180 selama 40 minit 

Senang kan?? Aku tak ambik gambar untuk semua step masa aku buat. Buat dengan sebelah tangan pegang mixer. Hah time buat kek ni pulak mixer aku nak buat hal. Tengah pukul butter dengan gula boleh pulak dia stuck kat bahagian leher yang untuk naik dan turun tu, so tak boleh naik atau turun untuk aku kacau adunan tu. Hishhh geram betul! Setengah jam nak setel, tak boleh-boleh. Aku ambik screwdriver then aku umpil je. Puas hati!! Haha. Then terpaksa la pegang dengan tangan kepala mixer tu. Huhu. Nasib badan.



Proses awal pukul butter dan gula


Proses akhir dan hasilnya sebelum di bakar. Nampak cair gila kan?? Haha 


Masuk dalam loyang





Nampak tak tu? Kegebuan dan kelembapan dia tu. Rasa lemak dia. Nyam nyam!! Bak kata dari cerita p.ramlee "Walaupun rupa luarku buruk tetapi.... (sambung sendiri.haha)"

Tapi nampak macam kurang kembang kan? Mungkin sebab terlebih telur. Masa dalam oven, nampak kembang dan naik mencanak. Tapi bila dah di keluarkan dia mengecut sikit. Takpe la masih rasa maveles. Next time, mesti cuba lagi!! 

Hah yang bawah ni anak dara yang rajin sangat tolong. Zara, anak buah kesayangan. Selalu memang dia yang excited bila aku cakap nak buat kek. Dia la yang nak buat semua. "bila yaya nak tolong?" "yaya nak buat apa?" "boring la yaya tak buat apa pun". So kena sediakan kerja untuk dia. Kalau terus macam ni memang bagus. Walaupun kerja-kerja dia tak la bersih mana, tak la seperti yang kita inginkan. Tapi untuk melatih dia buat kerja dapur jugak kan? Hmmm... kena jugak dapatkan anak gegirl ni. Haha.