Rabu, Oktober 22, 2014

Banyak mulut

Assalamualaikum.......

Sebelum start entri, nak wish happy deepavali untuk yang meraikannya ye. Ok rasanya dah lama tak update dan cerita perkembangan anak kan?? Saja untuk keseronokan aku membaca blog ni satu masa nanti. Bulan ni anak aku, asif akan masuk 2 tahun 7 bulan-25 haribulan ni. Aku tak pasti dengan perkembangan anak yang lain, tapi anak aku sekarang ni memang banyak cakap.

Dan banyak kali jugak la percakapan dia tu buat aku gelak dan ketawa terbahak-bahak. Percakapan seorang budak kan, sangat jujur. Dia jugak memang sangat peka dengan bau, wangi atau busuk. Kalau busuk, tu akan buat dia nak muntah.

Sedang baring dan bercerita waktu malam nak tidur "ibu..bau busuk la. bau telur" yang pada masa tu mungkin ayah dia terkentut dan tengah tidur tak sedar diri.

Sedang baring dan bercerita jugak "ibu...bau apa tu?" tapi aku diam buat tak dengar. dia ulang lagi "bau apa tu?" yang aku tahu masa tu aku lepas minum air nescafe. bau mulut aku la apa lagi.huhu.

Tengah berjalan kat pasaraya dekat dengan ikan dan barang mentah, dengan selamba "hmmm busuk la asif nak muntah" sambil jalan lenggang kangkung.

"Ibu bau apa tu?",.. "Wangi kan?Bau minyak wangi la" kata aku. Bila ada orang lalu dan bau semerbak wangi perfume dia.
"Mana? Boleh tengok?" "La kalau bau kita tak boleh tengok. Boleh bau atau cium je la" "Oooo"

Banyak lagi la ayat dan percakapan dia. Yang selalu di tanya bila nampak aku sibuk atau buat something, mula la "ibu buat apa?" "tu apa?" "ibu makan apa?".

Anak aku ni yang aku perasan start banyak cakap dan tanya soalan bila masuk 2 tahun setengah hari tu. Mula-mula dulu percakapan dia dengan ayat pendek je. Lepas tu agak pelat, orang yang biasa dengan dia je akan faham. Dan sekarang boleh faham tapi ada kala jugak kami tak faham. Hihi. Dan pandai mengajuk percakapan orang. Sikit masa lagi kena layan cerita dia la nampaknya.... :P


Tiada ulasan:

Catat Ulasan