Ahad, Ogos 24, 2014

Jangkitan kuman pada paru-paru membawa kepada asma?

Assalamualaikum...

Baru-baru ni ada dapat komen yang di beritahu tentang anaknya demam dan terkena jangkitan kuman pada paru-paru serta bertanya hospital mana yang elok? Yang ni susah sikit nak jawap. First and last aku bawa anak ke hospital swasta masa dia berumur 2-3 bulan. Aku pergi satu dot dot 'medical centre' ni la. Yang lain aku tak pernah cuba melainkan hanya pergi ke hospital kerajaan dan pastinya yang dekat dan termudah untuk aku adalah hospital ampang.

Sekarang anak aku dah berumur 2 tahun 5 bulan. Bersangkutan dengan jangkitan pada paru-paru yang dia alami seawal 2 bulan, dan sampai sekarang dia masih alami cuma ianya di panggil asma. Terbaru dia kena masa bulan 4 hari tu. Biasanya bila datang batuk je, memang akan melarat dan membuatkan dia sesak nafas. Tak silap dah 4 kali kena tahan wad sehingga umur 2 tahun ni. Tipu kalau aku tak cuba inisiatif lain selain bagi ubat. Bila dia mula batuk, aku sua dia dengan madu. Kadang dia tak nak, so aku campur dengan air dan bagi dia kerap minum air tu. Alhamdulillah kadang ok dan terus sembuh. 

Tapi last yang kena tahan wad tu agak melarat. Batuk di hari kedua makin teruk sampai dia tak boleh tidur. Batuk non-stop. Sesak nafas. Minum susu pulak asik muntah. Aku terpaksa tunggu suami balik dari kerja shift malam. Dalam pukul 1 pagi bawa anak ke klinik berdekatan. Dan klinik tu yang konon 24jam boleh pulak tutup, alasan takde doktor. Di sebabkan risau, kami pecut ke hospital ampang.

Sampai je lepas check sikit kat kaunter pesakit luar hospital terus di bawa ke tempat asma. Hah kat situ la di beri gas. Tak silap lepas di beri gas 2 kali dan masih berbunyi pernafasannya, maka tepat pukul 6 pagi di beritahu kami terpaksa di tahan. Adoii ni yang lemah ni. Tapi demi anak terpaksa la. Dugaan yang sangat berat bila kami terpaksa tunggu katil kosong. Masya Allah hanya Allah tau betapa penat dan stressnya kami masa tu. Semalaman tak tidur, tunggu punya tunggu dapat katil pukul 3 petang!!

Sebelum tu aku ada suarakan nak balik sebab tunggu katil macam tunggu buah yang tak gugur, tapi jawap doktor dia 'u boleh balik tapi kalau ada apa-apa masalah jangan salahkan doktor atau hospital.sebab kalau u bawa balik dia boleh senang kena virus.kalau u ok,kita sain letter dulu la'. Kalau korang nak buat apa? So kami tunggu la. Demi anak. Sempat la round hospital, pergi makan. Toksah cerita la stress dan bosan dia oii.

Kami kena tahan wad 2 hari kalau tak silap. Macam biasa di beri gas dan ubat demam. Setiap beberapa jam jugak nurse akan datang ambil bacaan oksigen serta suhu badan anak. Beralih katil entah berapa kali. Dalam 2-3 kali jugak la. Sabar aje la. Haha. Tapi ada satu doktor ni aku respek la. Perempuan, melayu, muka ala chinese, bertudung (aku tak ingat nama dia). Tapi memang garang. Aku perhati dan pasang telinga bila dia mengajar student dia. Sesekali je dia gelak-gelak. Dia banyak bagi info. Antaranya "selalu la perhati anak. Anak ada lelah biasa lepas main-main akan batuk-batuk." Aku sebenarnya suka nak ambil tahu seperti tips dan info dari doktor. Ada doktor memang banyak ilmu dia bagi dan cara dia explain senang nak faham. Dan ada yang just bagi basic yang aku dah tahu. Doktor ni siap bagi stetoskop untuk aku dengar bunyi paru-paru anak aku. First time cuba ok. Haha. Then dia ajar cara dengar. Kalau ok macam mana, kalau tak ok macam mana.

Dan aku ada bertanya doktor ni, anak saya ni memang ada asma ke? Boleh di kata dia pesakit asma? Doktor tu cakap belum konfirm sebab takde punca di kenalpasti. Kami suami isteri takde background famili yang kena asma. Dan anak kami ni bukan kena ambil gas secara tetap contoh setiap bulan/2 bulan sekali. Dan sesak nafas serta nafas berbunyi ni hanya kena bila datang batuk dia yang teruk. Aku sendiri keliru tapi seiring masa berjalan dan umur dia menginjak ni, aku akan perhati macam mana progres kesihatan anak kami.

So jika kesimpulan untuk memilih antara hospital swasta atau kerajaan sememangnya umum pun tahu banyak baik buruk masing-masing. Hospital kerajaan mengikut pengalaman aku;
- Katil penuh kena tunggu sampai ada kosong. 
- Beralih katil/wad mengikut arahan nurse
- Lain-lain doktor/student datang check dan bertanya soalan sama yang berulang-ulang
- Kebaikan : dorang check betul-betul dan akan pastikan sihat sepenuhnya sebelum boleh balik. Kami anak beranak kena extend 1 hari lagi bila bunyi nafas anak tidak memuaskan hati doktor. siapa yang nak duduk hospital lama-lama oii.

Kalau hospital swasta sudah pasti selesa. Privasi lebih. Tapi aku taknak komen lebih sebab tak banyak pengalaman kat hospital swasta. Sebenarnya kami boleh je nak masuk hospital swasta sebab tempat kerja suami yang cover kos tu. Tapi di sebabkan pengalaman pertama dan juga terakhir kami di hospital swasta tu maka kami ambil keputusan ke hospital kerajaan je walaupun perlukan kesabaran yang tinggi. 
    

Khamis, Ogos 14, 2014

10 cara mudah untuk jimatkan wang

Assalamualaikum.......
Dunia hari ni yang sangat memerlukan duit dan duit keluar bagaikan air terjun yang deras. Kalau nak tunggu gaji sebulan, nak perabih sekelip mata je (bagi yang bekerja makan gaji). Huhu. So jom la pakat berjimat. Aku share kat blog ni supaya aku sentiasa tersedar untuk berjimat bila selak blog sendiri. Hihi. Cr to:imoney 

1. Putuskan hubungan dengan TV anda
Sekiranya anda melanggan pakej TV satelit ataupun kabel siaran, inilah masanya untuk anda menilai semula langganan anda. Mungkin anda boleh memilih pakej yang sedikit dan ini akan merendahkan yuran langganan anda, atau anda boleh batalkan langganan anda dan tonton rancangan kegemaran anda di atas talian. Anda juga mampu mengambil peluang ini untuk meluangkan masa berjauhan dari TV yang anda boleh gunakan untuk fokus kepada hobi anda. Bijak!

2. Jejak perbelanjaan anda
Sebelum anda mula berjimat, anda perlu tahu apa dan berapakah nilai perbelanjaan anda. Gunakan alatan atas talian percuma untuk jejak perbelanjaan anda. Dengan mempunyai satu bajet, anda boleh tentukan berapa nilai perbelanjaan bulanan anda dan kemudian tentukan berapa jumlah simpanan serta di mana anda perlu berjimat.

3. Gunakan pengangkutan awam
Jika menunggang basikal ke tempat kerja anda adalah sesuatu yang mustahil dan sesuai, anda patut lakukannya. Jika tidak, cuba gunakan pengangkutan awam. Anda pasti akan terperanjat dengan jumlah penjimatan yang anda boleh perolehi apabila anda menyingkirkan kos petrol, tol dan parkir dari perbelanjaan harian,

4. Mula bancuh kopi anda sendiri
Sekiranya anda tidak boleh teruskan hidup tanpa kafein, inilah masanya untuk melabur ke atas mesin dan biji kopi yang berkualiti serta beberapa alat tapisan. Lakukannya dengan betul dan kopi anda boleh mencecah semurah RM1 secawan. Demikian rupa, anda boleh ucapkan selamat tinggal kepada barista berhampiran pejabat anda dan simpan wang di dalam dompet setiap pagi.

5. Bawa bekal makan tengah hari
Mulakan membawa bekal makan tengah hari ke pejabat. Jika secara purata anda belanjakan RM10 sehari untuk makan tengah hari, anda boleh jimatkan lebih kurang RM200 bagi satu bulan dengan hari bekerja selama 20 hari. Ini bernilai RM2,400 setahun! Itu adalah motivasi yang cukup untuk anda mula bawa bekal.

6. Semak semula langganan anda
Semak semula langganan anda. Sekerap mana sebenarnya anda pergi ke gim? Betulkah anda perlukan data sebanyak 3GB untuk telefon bimbit anda? Langganan beroperasi dengan menyelindung (dan memanjangkan) kos tahunan sebenar mereka, maka pastikan yang anda hanya melanggan barangan atau servis yang anda benar-benar mahu dan perlukan.

7. Cari kad kredit yang paling sesuai dengan gaya hidup anda
Bagaimana dengan penggunaan kad kredit anda? Jika anda sering tidak membuat pembayaran penuh, carilah kad kredit dengan kadar faedah terendah serta tiada yuran tahunan. Namun, jika anda selalunya membayar jumlah penuh setiap bulan, dapatkan kad yang mempunyai program ganjaran yang terbaik. Gunakan alat perbandingan atas talian ini untuk mencari kad yang terbaik untuk anda. Dan perkara yang paling penting untuk anda ingat ialah gunakan kad kredit anda dengan berhemat dan bayar bil anda tepat pada masanya untuk elak dari perlu bayar lebih faedah.

8. Automasikan pembayaran bil anda
Individu yang pelupa atau tidak teratur cenderung untuk terlepas membayar bil mereka pada masanya. Pertimbangkan untuk mengautomasikan pembayaran bil anda untuk elakkan yuran bayaran lewat dengan menetapkan akaun bank anda untuk membayar bil secara automatik. Jangan tunggu sehingga saat terakhir dan berdepan risiko dikenakan caj bayaran lewat kerana kadang-kadang, penalti akan dikenakan bagi pembayaran lewat.

9. Pertimbangkan hiburan anda
Daripada anda keluar dan membelanjakan ratusan ringgit untuk makanan dan minuman serta tiket wayang, anjurkan parti ke rumah. Jemput kawan-kawan anda untuk menonton filem atau cuma bersantai dan berborak dengan minuman. Jika anda perlu juga keluar, rancangkan tempat berkumpul di sebuah restoran yang mana kad kredit anda boleh dapatkan diskaun.

10. Banding, banding, banding
Jika anda sering membeli barangan sama dari kedai yang sama, berhenti sekarang. Untuk jimatkan wang, selalu bandingkan harga barangan tersebut di beberapa kedai dan dapatkan harga yang termurah. Sesetengah barangan mungkin mempunyai diskaun di satu kedai tapi tidak di kedai lain. Tentukan barangan yang anda sering beli dan selalu perhatikan nilai mereka. Perbandingan harga bukan sahaja terhad kepada barangan runcit, tapi ia juga adalah untuk produk kewangan. Anda boleh gunakan pelbagai alatan perbandingan kami untuk mencari pinjaman perumahan, kad kredit, pinjaman peribadi, malah insurans kereta yang terbaik di pasaran.

Selasa, Ogos 12, 2014

Cerita raya kami tahun ini 2014

Assalamualaikum.........

Hari ini dah masuk syawal ke16. Betul kan? Masih tak terlewat untuk ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri buat sahabat sekalian. Mesti uols sibuk dengan jemputan open housekan? Aku takde buat open house semua ni bagai. Datang je la bila-bila pun tapi at least bagitau sehari awal so boleh la masak kan yang light-light sikit untuk di jamu.

Tahun ni kami beraya di kl dulu. Di sini. Rumah keluargaku. Pagi-pagi suami dah pergi solat raya dulu. Aku kena uruskan anak. Dah la malam sebelum tu dia tidur agak lambat so nak bangun memang lewat sikit la. Terpaksa tepuk untuk kejut dia. Untuk hari biasa aku memang biar je dia bangun sendiri pukul berapa pun. Liat jugak asif ni nak bangun. Tidur tak sedar. Sejam jugak nak kejut. Sempat la aku menggosok baju kami dulu. Tapi kesian suamiku pakai baju raya kedut pergi ke surau. Haha. Konon nak gosok baju malam sebelum tapi penangan tidurkan anak, sendiri pun hanyut di buai mimpi. Nasib la suamiku jenis tak kisah je, balik dari surau tu aku suruh lucut untuk di gosok. Ape kes la. Hahaha.

Adik dan isterinya pun tidur kat sini malam sebelum raya. Walau pun rumah mereka hanya 5 minit je dari rumah ni. Hihi. Almaklum mungkin nak merasa macam balik kampung kot. Dan ini raya mereka yang pertama kali sebagai suami isteri. Selepas mereka selesai dan balik dari solat raya, bersiap-siap untuk ke kubur arwah ayah dulu. Tapi sebab jiran sebelah kanan dan kiri kami datang beraya, agak lambat kami bergerak. Menjadi kebiasaan setiap tahun di pagi raya, jiran sebelah kiri akan beri sedulang hidangan masakan mereka. Ketupat, rendang, kuih raya. Jadi kami pun beri jugaklah sebagai membalas budi baik mereka.

Bila dah selesai semua, terus ke kubur arwah ayah. Mak, abang, adik dan isterinya, aku, suamiku dan anak. Jadi kami 7 orang la. Aku drive kereta sendiri dengan suami dan anak. Selesai ke kubur, kami ke rumah atok. Oh sebelum ke kubur sempat ke rumah mak ayah pada adik iparku. Alang-alang lalu dan dekat dengan kubur. Sebab adik cakap kang singgah lepas pergi kubur, takut ketiak masam pulak. Haha ada ke patut gitu.

Ke rumah atok ramai orang. Memang kebiasaan setiap tahun. Havoc!! Tempat berkumpul semua saudara-mara. Penuh. Full house aje memanjang. Seronok sangat. Di sini wajib makan. Yang istimewa masakan nenek adalah daging masak kicap dia. Paling lepak lama di sini la. Sampai ke tengahari. Oh ye, zara tidur kat rumah mama ayah dia. Berjumpa pun kat rumah atok, rombongan kami yang sampai dulu. Hehe. Kami raya berpecah tahun ni, zara ikut je ke mana destinasi mama ayah dia. Selepas tu, aku pergi hantar suami balik kejap sebab dia kerja malam. Nak balik tidur dan rehat. Dia baru balik pagi raya tu sebab hari sebelum shift malam. Tak tidur lagi so takut dia pengsan pulak. Lepas hantar suami, sambung beraya ke rumah pakcik. Rumah dia sebelah bangunan rumah atok tadi. Dah lepas tu balik la. Penat oiii. Kami ni bukanlah jenis kaki beraya sangat, nak beraya sampai malam. Hihi. Balik rumah tunggu orang datang beraya pulak le kan. Tu je la cerita raya kami. Biasa-biasa aje. Rutin setiap tahun kalau beraya di kl.

Tema kami tahun ni kelabu biru. Tiba-tiba rasa asif anakku dah besar bila tengok gambar ni. Hehe.