Jumaat, September 28, 2012

Cemburu. Baik atau buruk? Macam mana nak atasi.

Assalam...

Malam ni nak cerita yang lebih santai sikit. Jeles aka cemburu - rasa marah, sakit hati bila orang di sayang/di cintai di dekati orang lain.

Lagi satu makna - sakit hati bila orang lain lebih dari kita tak kira dari sudut pangkat, kekayaan, pelajaran atau apa sahaja. Yang ni taknak di amalkan ok. Kalau dari sudut positif sebagai pembakar semangat tak apa la.
Contoh," aku cemburu dengan si polan tu, muda-muda dah jadi manager. Ye la orang ada degree dan rezeki sebelahi dia. Aku pun nak jadi macam dia la. Aku nak sambung belajar dan  target 2 tahun lagi nak jadi manager jugak!". Hah kan tu dah jadi aura positif pada diri kita.

Cemburu pada orang kita sayang memang sinonim la. Lagi-lagi pakwe/makwe, suami/isteri dsb.
Baik
- kata orang cemburu tanda sayang. memang betul la tu. kalau takde rasa cemburu tu, petanda kita takde rasa sayang/cinta pada dia. tak banyak, sikit tu mesti ada la.
- eratkan hubungan. kan ke bila cemburu, akan jadi la gaduh-gaduh manja. lepas tu ada la adegan pujuk-memujuk. hihi.
- bagi hint pada seseorang yang kita sayang/cinta pada dia. ni bagi kes cinta dalam diam la kan. :)
Buruk
- boleh jadi perbalahan besar la. silap-silap boleh naik kaki dan tangan. bagi yang panas-baran, control la ye cemburu anda tu.
- boleh sebabkan terputus hubungan. bila pasangan dah fed-up so blah la dia.

Cara nak atasi cemburu
1- Percaya dan yakin pada pasangan
2- Berhenti syak/berkhayal yang dia ada orang lain
3- Berfikir positif. Berzikir bagus jugak untuk tenangkan diri.
4- Buat perkara lain - sibukkan la dengah facebook ke, blog ke. hihi
5- Siasat - hmmm kalau dah tak dapat elak lagi rasa cemburu tu, siasat la apa yang patut.

Cerita aku pasal cemburu
Cemburu dengan suami tu dah pasti. dulu masa bercinta pun banyak kali gaduh pasal cemburu. hehe. yang penting jangan cemburu buta dan keterlaluan.

Yang aku nak cerita ni pasal cemburu dengan kawan. huhu. korang mesti ada alami kan bila kawan yang kita rapat tiba-tiba rapat dengan orang lain. masa aku tingkatan 2, aku rapat dengan girl ni, indian. dia sweet orangnya. aku panggil dia (S) la ye. budak lelaki sebangsa dia, memang ramai la yang minat. haha. tapi dia je yang tak layan. orangnya dah la pemurah, tak berkira dengan aku. selalu belanja tak kira masa. dia kira orang senang la, pernah datang sekali rumah dia dulu.

Masa kitorang syok buat aktiviti sama-sama, rehat sama. kadang balik lambat, study sama, ada la sorang girl india ni (panggil A ok) jugak berkawan dengan kawan aku ni. Tapi kawan aku ni rapat lebih dengan aku. Satu hari si A siap bagi surat dekat S. Aiii...macam orang bercinta. hehe. rupanya isi dalam dia pasal dia jeles S rapat dengan aku dan tak peduli dia. Aku rasa macam....eh2 kenapa pulak dia cemburu? Sampai la satu masa, kawan aku S tu rapat dengan kawan lain (tak ingat pulak sape). Tiba-tiba aku rasa marah dan benci dia. Pelikkan? So sampai habis sekolah menengah aku tak pernah nak tegur dia lagi da. Saling tak bertegur. Dia ada cuba tegur aku, tapi ego aku tinggi masa tu. Sekarang fikir aku macam menyesal pulak. Tapi tu la, cerita masa budak mentah kan. Rindu dengan dia. So berkawan biarlah berpada-pada ye. Tak perlu la cemburu bila dia rapat dengan orang lain. Lebih baik lagi kita pun join la dorang tu kan.

P/s : Cemburu itu boleh, tapi please control dan jangan keterlaluan sampai hilang kewarasan

Khamis, September 27, 2012

Jangkitan kuman paru-paru : Hospital swasta vs kerajaan

Jangkitan kuman paru-paru atau bahasa doktor Bronchopneumonia - keradangan biasa paru-paru. Merupakan radang paru-paru yang paling biasa pada kanak-kanak. Batuk dan batuk kahak adalah kedua-dua gejala utama bronchopneumonia.

Itu ringkasan tentang bronchopneumonia/jangkitan kuman paru-paru. Berbalik kisah anak aku, seawal umur 2 bulan dia dah alami bronchopneumonia ni. Bermula dengan demam, kemudian batuk dan batuk berkahak. Hancur hati bile tengok dia batuk teruk sampai mata merah dan keluar air mata. Minum susu mesti keluar balik di sebabkan batuk. Dalam satu hari tu entah berapa kali kena tukar baju sebab muntah.

Mula-mula kami bawa ke klinik biasa je, doktor bagi ubat demam dan batuk. Seawal dua bulan minum ubat batuk? Aku memang ada baca bayi ni tak boleh makan ubat-ubat ni sebab kecik lagi. Aku siap tanya dengan doktor tu, selamat ke ubat batuk dan demam tu? Dia kata ok. So apa lagi aku nak debat memandangkan dia doktor takkan la suka-suka je kan. Kalau ape-ape jadi pun aku boleh saman dia. huhu. Tengok anak yang sakit, kau takkan sanggup nak biar je. Bila dah keadaan memaksa, apa yang kita tau tak boleh buat pun kita akan cuba buat sebagai ikhtiar. Keadaan nampak takde yang berubah, jadi suami ajak ke hospital swasta pulak. Untuk check lebih lanjut, nak buat x-ray bagai. Aku turut je.

Di hospital swasta..
Mula-mula jumpa doktor yang biasa, dia check guna stetoskop tu bahagian dada anak aku. Di syaki kena jangkitan kuman paru-paru. Dia suruh keluar dan tunggu di panggil lagi. Lepas di panggil, dia kata kena buat x-ray untuk lebih pasti. So pergi bahagian x-ray pulak. Jumpa balik doktor tadi, explain sikit dan dia cakap kena admit. Alamak! ni yang aku tak suke! Sementara nak tunggu nurse tu daftar semua, anak aku di bagi gas. Lupa pulak nama dia. Tapi dia kata untuk buka ruang dada supaya senang bernafas (kalau aku tak silap).

 


Aku pergi hospital ni pagi dalam pukul 9. So tengahari tu jugak masuk wad dengan anak. HANYA IBU YANG BOLEH TUNGGU OK! Satu bilik ada 2 orang pesakit. Aku dapat 2 katil la, dengan si anak. Tapi tak pakai pun, sebab susah nak nyusu malam-malam. Nak angkat-angkat. So share la kami berkepit-kepit tidur sama sekatil. hehe. Nurse ada yang bising, takut jatuh bila anak berguling. Tak jatuh la, sebab anak aku masa tu belum lasak. Lagipun dah angkat besi hadang tu dan letak bantal. Lepas check-in, seorang doktor pakar muncul, tengok-tengok sikit keadaan anak aku. Aiii...setakat tekap-tekap benda besi tu kat dada anak aku je ke?? lepas tu pot-pet-pot-pet dia dengan nurse dia, suruh bagi ubat ape. Dengan aku takde explain sangat, tu pun aku yang tanya. alahaiiii....

Tup-tup lepas tu nurse datang bawa ubat -
1- ubat cecair oren (untuk demam)
2- ubat cecair putih (antibiotik)
3- ubat cecair masuk hidung macam eye-mo (untuk mudahkan pernafasan)
4- krim melomet (untuk gatal-gatal, sebab masa ni anak aku kena ruam gak)

Berulang, ubat ni la yang di bagi. plus gas masuk hidung tu. Dah lupa la apa nama dan berapa kali kena bagi. Tapi memang kena kacau jugak la time pagi buta untuk masuk gas tu dan bagi ubat. adeh. Hal yang sama berulang untuk 2 hari tu. Bosan yang amat kau. Penat badan tak payah cakap la, tak dapat rehat sangat. Kalau kat rumah, suami dan mak boleh tolong jaga. Bila suami datang melawat je, boleh rehat. Keadaan anak semakin elok. So aku bincang dengan suami cakap nak keluar wad. Memandangkan keadaan anak dah sihat, dah kurang batuk tu aku sendiri minta nurse nak check-out keluar wad. Kalau tunggu dorang tah berapa hari lagi kena stay situ. Untuk 2 hari 2 malam tu, mari kita lihat bilnya ye.. hehe..

*** Yang paling tinggi tu (RM 540) adalah yuran consultation doktor pakar ok. mahal tapi check ala kadar je. tah apa je.

Sebelum dorang benarkan keluar wad, doktor pakar tu check dulu. tekap-tekap lepas tu cakap ok boleh balik. Doktor pakar ni akan cuma datang check sekali je sehari. Yang bestnya dia suruh datang lagi untuk follow-up check-up lepas keluar wad nanti. Uhhh tak la kot nak datang lagi. Aku faham kalau hospital swasta ni caj boleh tahan mahal kan, tapi biarlah berbaloi. Memang layanan nurse dan kakitangan dia sopan. Tapi bab doktor pakar dia ni aku tak berkenan la. Sorry so to say.

So kami balik dengan gembira selepas naik kematu duduk hospital tu...huhu

Selepas 2-3 hari demam dan batuk anak aku datang balik. Tak tau la kalau sebab zara (anak buahku) tengah demam jugak. Huh masa ni memang susah la, habis satu rumah demam tau. Bergilir-gilir. Padahal dah di bekalkan antibiotik. Masa keluar wad, kami di bekalkan dengan ubat supaya anakku continuos makan ubat tu. Tapi entahla, melarat balik.

Kami bincang suami isteri, aku cakap bawa pergi hospital kerajaan-ampang je la. dekat pun dekat. Kami pergi petang. Terus je pergi bahagian kecemasan. Daftar dan bayar RM 1. Tunggu giliran. Bila dah hospital kerajaan, giliran tunggu pun boleh tahan lama la kan. Sabar aje la.

Mula-mula jumpa dia punye officer (baju putih tu). Dia check-check lepas tu tunggu untuk jumpa doktor yang kat bilik tu pulak. Sampai giliran, doktor pun check-check then dia suruh pergi bahagian gas tu dan pakai gas kat hidung. Tak tau masuk ubat apa. Dah setel, dia cakap kalau tak ok lagi nanti datang balik. Sebelum tu pergi ambik ubat untuk di makan. Dapat ubat demam dan batuk. Alhamdulillah demam dan batuk terus kebah dan hilang.

Kesimpulannya, aku tak pasti apa ubat yang di beri oleh dua-dua hospital (selain aku senaraikan) terutamanya yang gas tu, tapi kenapa dua-dua impak berbeza sepertinya ubat oleh hospital swasta tu seperti ubat untuk sementara je, then sakit tu akan datang balik. Aku tak anti dengan hospital swasta dan aku tak mania dengan hospital kerajaan tapi banyak situasi yang buat aku lebih percaya pada hospital kerajaan. Apapun ni hanya pendapat peribadi aku. Tidak melibatkan sesiapa atau mana-mana pihak pun.

P/s : nama hospital swasta better aku tak sebut, kang tak pasal jadi kes saman pulak. hihi. sapa yang nak tau boleh email aku je ye. :)

Rabu, September 19, 2012

Aku dah temui jiwa aku

Jiwa yang aku maksudkan bukanlah cinta atau berkenaan seorang lelaki. Tetapi aku maksudkan jiwa - apa yang aku minat, aku suka buat. Berkaitan kerja, masa depan. Selama ni aku rasa aku kerja tak sepenuh jiwa, hanya niat selesaikan tugas dan amanah sebab aku adalah seorang pekerja.

Bidang aku adalah akaun. Studi ambik akaun. Sekolah menengah pun aliran akaun. Dulu... cita-cita aku nak jadi doktor, then akauntan dan pilihan akhir nak jadi cikgu kot kalau tak silap aku. Tapi bila di fikir balik sekarang ni, tiga-tiga pekerjaan ni aku tak minat. Kadang-kadang fikir kenapalah tak di bukakan mata pada banyak bidang kerja sebenarnya ada di Malaysia ni. Terutamanya cikgu-cikgu mungkin boleh terangkan serba ringkas apa kerja ada di Malaysia/dunia ni semasa sekolah menengah.

Memang... bidang kerja tu di ilhamkan bila tengok pada apa yang kita minat. Contoh, suka ilmu-ilmu kimia so alirannya sains la masa sekolah menengah kan? Tapi bidang sains ni bukan sekadar kerja doktor, boleh jadi ahli kimia dsb. Doktor pun ada banyak bidang -  doktor haiwan, doktor gigi dsb. Tapi aku tak terfikir masa sekolah dulu. So memang betul lah pengalaman mendewasakan kita. Isk... panjang pulak aku membebel..

Sejak 2-3 tahun lepas aku baru rasa yang sebenarnya aku minat meniaga. Aku suka menjual. Seronok bila ada yang membeli. Puas dan gembira. Aku rasa aku ikut sikit-sikit minat arwah ayah aku. Dulu dia banyak pengalaman meniaga. Tapi tak la yang melibatkan ribu-ribu atau juta-juta kan. hihi. Pernah jual aiskrim, cendol, seluar jeans, kain sutera dsb. Dan ayah aku ni tak suka kerja bawah orang.

Masa arwah ligat meniaga aku tak lah tolong apa pun. Sebab masa tu aku kecik lagi dan tak reti apa-apa sangat. Yang tau datang kedai dan minta cendol kat mak. Haha. Tu je la yang aku ingat. Bila dah sekolah menengah, aku tolong makcik aku meniaga burger waktu malam. Isk.. seronok tak terkata la, mana tak.. dapat duit poket kan. Dapat lah gaji sikit. Ni antara kisah silam aku yang sweet untuk di kenang.

Dan baru ni aku start buat partime kat satu tempat. Bidang FnB (food and beverage). Tapi tak perlu memasak, antara francais terkenal kat Malaysia ni. Penat sikit tapi seronok. Kerja 4 jam rasa macam sekejap je. Mula-mula yang aku fikir ape tau tak. Aku nak belajar cara dia operate, cara dia membuat produk dia then aku nak implement atau ubahsuai untuk buat bisnes FnB, mungkin di masa akan datang. See. Semua yang aku hadapi dalam hidup ni fikir nak buat bisnes je. Tapi apakan daya, modal jadi halangan. Dulu, masa tak cukup sebab kerja ofis hour. Sekarang, masa banyak tapi modal terhad. Oh.. tapi bisnes partime aku still jalan, cuma sekarang nak buat secara offline pulak. Bestnya kalau aku anak orang kaya, tak payah fikir nak kumpul modal. Nak bisnes? Jalan je. Huhu. Sekarang ni, dalam kepala otak aku banyak sangat idea.

Ya Allah... permudahkan lah jalanku dan semoga aku dapat genggam 'jiwa' aku dengan jayanya suatu hari nanti. amin. 

Jumaat, September 14, 2012

Siapa berminat nak sewa dulang hantaran?

Assalam....

Seperti tajuk kat atas ni, jika ada sesiapa berminat nak sewa dulang hantaran kepunyaanku di persilakan email ye untuk maklumat lanjut ke Yana_Comel2104@yahoo.com
 
Kat email ni nanti aku akan bagitau berapa caj dia dan terma sekali. Prefer lokasi yang nak pick-up ialah kat ampang point. Aku duduk kat area ampang jaya. Untuk gambar, refer bawah ni.
 
 

Khamis, September 13, 2012

Meniarap pada umur 5 bulan lebih... lambat ke??

Assalam........

Sekarang baru la aku faham bila dah ada anak, segalanya pasal anak sangat la excited bagi aku. Dulu mengandung, tak sabar nak tengok dia lahir ke dunia. Bila dah lahir, tak sabar nak tengok 1st perkembangan iaitu meniarap then berjalan dan lain-lain.

Tak nafikan aku sedikit risau bila anak walau menganjak ke umur 5 bulan still tak tau meniarap, siap google 'normal ke umur 5 bulan tak tahu meniarap?'. Dan kesimpulan yang aku dapat, memang normal dan perkembangan bayi adalah tidak sama semuanya.

Sebelum ni... seorang anak pada saudara, umur tua seminggu je dari anakku dan pada umur 3 bulan dah pandai meniarap. sedikit terganggu. Then anak pada seorang lagi saudara, anak aku tua sebulan lebih, pun dah pandai meniarap.

Dari seawal 2 bulan aku dan suami ajar la anak bagaimana nak meniarap. Tapi dia sangat tak suka nak meniarap. Mengamuk sakan. Lama-lama aku biar je la. Suami pun ada cuba sedapkan hati aku jugak.

Hari berlalu... ngam 5 bulan pada 25 ogos yang lepas.. masih ajar dia, macam mana nak mengiring then meniarap. Tapi masih tak ada keinginan dia nak meniarap sendiri. Pada 6 sep lepas, dia dah boleh meniarap hanya aku tarik sikit tangan dia ke sisi. Tapi masih tak ada keinginan meniarap. Lepas 2-3 hari lepas tu baru la dia laju nak meniarap. Sekarang ni pantang letak baring, dia akan meniarap pantas ke sisi kiri. Memang laju dan terer. Dan 2 hari ni jugak, dia aktif nak melompat-lompat. Anak aku lambat meniarap tapi perkembangan agak cepat. Tak boleh di samakan dengan bayi lain, itu fakta. Tapi sebagai ibu, mesti la agak risau kan? Dia lambat meniarap, tapi aktif. Jadi kerisauan tidak la keterlaluan sangat.

*** yeyyyy... ibu sy hepi bile sy dah pandai meniarap... hihi

Yang paling penting, tanam dalam otak dan diri 'ANAK AKU AKAN BUAT BILA DIA DAH SEDIA'. Jangan di paksa-paksa ok (ingatan juga buat diri aku). Percaya la.

Jumaat, September 07, 2012

Patut la susuku merudum... rupanya....

Salam jumaat......penghulu segala hari...

Beberapa hari ni 3-4 hari lepas baru perasan, amaun pengeluaran susuku sikit dari biasa.. bayangkan combine dua belah cuma dapat 2-3oz... owhh.. keadaan ni dah seminggu lebih kurang... selalu aku memang tak perah, aku bagi pada anakku terus... tapi yang buat aku rasa lain macam iaitu susu kurang bila takde rasa mencucuk bila LDR dan tak rasa 'penuh' walau dah 3-4 jam anak tak menyusu..

Aku memang dah cuak dan terfikir-fikir puncanya... kalau aku minum kafein seperti nescafe, memang akan effect sikit la.. tapi tak la seteruk tu sampai berhari-hari..

Aku fikirkan diri aku stress memikirkan takde kerja.. tapi rasa aku takdela stress sangat pun...  masih boleh survive alhamdulillah...

So aku bajet dua sebab iaitu jeng jeng jeng......termengandung atau nak period... dup dap dup dap if sebabnya adalah point pertama tu.. :)

Dan ada rasa tak sedap perut beberapa hari ni... tak buang masa aku buat test kit... huhu negatif....

Tunggu punya tunggu... fikir punya fikir... semalam datangla bendera merah... adoi bikin cuak... adakah angkara aku minum air tin 100plus baru keluar darah tu?? wallahualam.. tapi bukan ke air gas tu memang buat keluar darah banyak dan lancar time period??

Selepas anakku dah 5 bulan... barula bendera merah berkunjung tiba... mak aku kata cepatnya... yeke?? tahla mak ikut badan masing-masing la kot.... 

Isnin, September 03, 2012

Janganlah masin mulut tuh..

Entah kenapa kebelakangan ni, encik suamiku selalu sebut tentang baby ke-2..erk apakah?? yang ni pun masih 5 bulan la sayanggg...

Raya hari tu semasa di kampung suami, aku sakit kepala..
" i sakit kepala la, tolong urut kejap.. " (aku kalau sakit kepala suka di urut kepala berbeza dengan suamiku. huhu.
" ada isi ni  " (eh apehal lak ni mengarut!)

" i kuat makan la sekarang. baru lepas makan tadi, ni dah lapar lagi! "
" biasa la tu, makan untuk yang dalam tu sekali "

Isk2... kenapa ye suamiku ni? dah tak sabar nak anak ke-2 ke??

Tapi memang aku missed time aku mengandung, rasa sweet je. usap-usap perut. rasa benda gerak-gerak dalam perut. rasa comellllll.... hahaha..

Dulu sebelum aku di sahkan mengandung, suamiku selalu berulang cakap dah ada baby dalam perut (walhal masa tu buat test kit tu pun -ve belum dapat detect), usap perut aku.. pelik gile aku masa tu, ape ke buang tabiat orang tua ni..

Bila dah sah mengandung... dia suka tapi macam rileks je, ibarat orang dah tau awal-awal..

Dan suamiku nak anak lelaki... aku cakap dia, jangan mengharap sangat ye, nanti frust... tapi dengan confident dia cakap "anak lelaki ni percaya la.." 

Aku suka untuk dapat anak ke-2 tapi bukan buat masa ni. yang ni pun masih kecil. banyak segi belum stabil. penat tu jaga baby. hehe. alamak anakku dah bangun..ok tata...wassalam...