Rabu, Disember 26, 2012

Buku dan mainan pertama anakku

Assalam....

Percaya tak kalau aku cakap selepas anak aku dah masuk 8 bulan baru aku belikan anak aku barang mainan dan buku untuk dia?? Sila lah percaya k. Hehe.

Barang mainan pertama dia ialah lamaze inchworm tu (ala sekarang ni memang tengah femes le).

Buku pertama dia pulak ialah soft book 4 in 1 (dalam dia ada - animals, colours, farms, words). Malas nak translate la so tulis aje dalam english ye. Asal korang faham. Hihi.


Buku di gantung kat dinding tepi katil supaya senang di capai... huhu 
 

Ikut aku memang macam-macamlah nak beli untuk anak tapi suami aku seorang yang jenis jimat-cermat. beginilah biasa dalam setiap hal kami adalah kontras. Itu yang melengkapkan kami.

Sebenarnya kalau ikut suami, dah tak perlu beli barang mainan untuk si anak sebab barang mainan zara kat rumah tu dah banyak sangat. Bersepah. Kalau tak di kemas memang macam kapal pecah lah rumah kami tu. Pening kepala nenek kalau bertambah barang mainan lagi. Tapi semua tu barang mainan yang keras - contoh macam perkakas memasak, barbie doll, kapal terbang, robot-robot, helikopter dan banyak lagi lah. Tapi aku cakap kat suami semua tu ikutkan tak sesuai untuk asif, keras. Dia dah la suka masuk semua barang kat mulut.

Pot pet pot pet barulah suami kata ok, dengan syarat tak perlu membazir-membazir. So aku just pilih 2 ni je. Lamaze inchworm ni memang aku dah gila dari dulu nak dapatkan. Haha. Sejak asif belum lahir dah nak beli. Tapi hold dulu memandangkan dia bukan pandai main lagi.

Yang buku pulak aku saja belikan untuk dia kenal sikit-sikit huruf dan gambar. Setiap malam sebelum tidur (if aku tak penat dan mood asif ok) aku akan suruh belajar dan baca buku tu. Dengan zara (anak buah) sekali join. Kadang zara yang ajak belajar. Zara yang jawap pun. Tapi sekurang-kurangnya dia tertarik dan seronok belajar ada teman. Dia selalu nak ikut apa yang zara buat, so aku pun kena pantau zara jugak supaya jadi kakak yang baik pada asif. Dua anak comel ni lah yang mewarnakan hidup aku.


Jom kite naik motor... wuuuuhuuuuuu......


Masa untuk belajar ibu....

1 ulasan:

  1. Salam blogwalking..
    Nak lihat banyak lagi mainan Fisher Price menarik?
    Kot2 nak tambah stok mainan Asif hehe

    BalasPadam