Rabu, November 21, 2012

Cerita bulan madu kami : Cameron Highland

Assalam......................
 
Ngahahaha... cerita dah berkurun, kata orang dah basi. Kebelakangan ni tetiba teringin nak pergi ke Cameron Highland lagi. Barula teringat yang aku belum share kisah bulan madu kami yang berlaku last year (sekarang dah ada permata hati pun :P ). Kami telah di ijabkabulkan awal bulan 6, dan besday asben jatuh 14 julai so aku letak date 13 julai (rabu) untuk pergi berbulan madu 'cara rambo dan sempoi'. hahaha. Sementara belum ada anak kan, boleh la me'rambo'.
 
Ye, kenapa cara rambo pulak?? hehe. Mana tak, kami pergi dengan terjah terus dan tak book untuk transport atau hotel. Syokkk wooo. Ala-ala pengembara la. Kami pergi menaiki bas, walaupun ada kereta sendiri tapi tetap nak merasa percutian sempoi.
 
Cari bas kat puduraya (sekarang lebih di kenali dengan pudu sentral), sebenarnya tak pasti kat mana ada bas pergi cameron ni tapi cuba je la. Alhamdulillah ada. Bas yang kami dapat ialah Unititi Express. Harga tiket RM 35 seorang. Perjalanan lebih kurang 4 jam lebih kot. Kami turun di Tanah Rata.
 
 
 
Perjalanan ada berhenti sekali, kat tempat ala-ala kedai makan. Besar jugak tempat dia (lupa nama tempat tu). So sesapa nak berhenti makan, buang air atau solat boleh turun. Tak silap berhenti setengah jam. ~cerita tahun sudah, semua dah lupo. ni baru cerita separuh jalan. huhu~
 
Sesampainya di stesen Tanah Rata, hujan tengah turun. Sebelum pergi, aku ada la surf internet survey-survey sikit apa yang patut. Aku ingat nak bermalam di Brinchang, sebabnya ada pasar malam kat situ. Malangnya kami pergi weekdays so takdela pasar malamnya. Pasar malam hari sabtu kot. Takpelah takde rezeki nak pergi. Tanya teksi untuk pergi Brinchang tapi semua macam keberatan. Apasal eh?? Kitorang nak bayar what?? Rupanya gaya dorang, kena penuhkan satu teksi baru boleh pergi tempat nak di tuju. Then takde pulak orang nak pergi Brinchang time tu. Hmmm...setelah di fikir-fikir kami cari je la hotel-hotel area Tanah Rata tu. So berjalan la kami dua sejoli cari hotel yang murah. Aku tak nak perabis duit sebab nak duduk hotel gempak sebabnya kami datang nak berjalan bukan duduk tidur je kat situ. Hahaha kedekut! Yang pasti tempat tu selesa di tiduri dan boleh mandi segala, udah la. Sambil jalan, then lepak makan kat deret-deret kedai situ. Banyak pilihan. Bab makan, tak payah risau la.
 
Pening jugakla nak cari tempat untuk kami menginap ni. Sesapa yang tak suka nak pening dan trick-trick macam ni better planning la elok-elok atau cari je van yang boleh bawa dan guide korang ke cameron tu. Ada satu hotel tu 1 malam RM 120 (dia kata bagi diskaun dah ni sebab kami time tu pun dah masuk senja). Kat Tanah Rata tu pn banyakla penginapan, cuma antara kau nak murah, nak cantik, nak ada pakej-pakej bagai semua ada. Puas jugakla kami ke hulu hilir cari penginapan. Sampai kasut aku tercabut tapaknya. hahaha. so cari selipar, senang nak menapak. ~Memori semua ni tau.
 
Akhirnya kini pasti...ku merasai...awwwww... haha ternyanyi lagu kak nita pulak.... Ok at last jumpa la kami 'Alina holiday apartment and budget rooms'.. Hah memang sesuai untuk aku memang suka nak bajet-bajet.. hikhik.. Tuan dia ni memang baik, di sebabkan kami check-in dah malam so tak kira.. kami duduk 2 hari 2 malam (rabu datang dan balik pagi jumaat).. Tak silap dia caj RM 50 untuk satu malam, so kena RM 50 ja.. Dia macam rumah kedai, atas tempat penginapan tu dan di bawah ada macam-macam kedai. Tempat ni betul-betul belakang bas stesen yang tempat kami turun. Gambar bilik aku tak amik, just biasa-biasa la. Jangan expect yang lebih la bila murah ni. But aircond ada, tv ada, mandi pun ada ayaq hangat, so takda masalah la. Walau sekangkang kera je, tetap la selesa bagi kami berdua yang biasa hidup susah ni. hehe. Ada bilik solat lagi, kami sempat la berjemaah kat bilik solat tu. Tak muat nak berjemaah kat bilik kami tu.
 
Habis aktiviti untuk hari tersebut, penat oii. Apalagi pi tidoq. Masukla hari Khamis pulak. Aktiviti apa kami nak buat untuk hari tu?? hehe. Kebetulan malam sebelumnya kami ada ternampak iklan satu agensi tourist (TJ tourist) ni (sila tengok gambaq yang ada teksi kuning tu-belakang aku tu TJ tourist). Dorang ada buat macam-macam aktiviti. Jungle tracking pun ada. So ada macam-macam pakej untuk di sertai. Ok selain tu, untuk sewa moto adalah RM 20 sejam (kedai dia ada sederet kedai sebelah bus stesen tadi. Naik teksi pulak RM 25 sejam sekepala (ni info dari uncle teksi yang kami naik).  Tengok-tengok pakej, kami tertarik pakej RM 35 (4 jam) pergi ke tempat menarik seperti boh tea centre, bee farm, flower farm, cactus farm, strawberry farm dll. Ni sepatutnya ikut van. So kami booking untuk pakej ni.
 
Tiba pagi di janjikan, kami tak naik van beramai-ramai. Kami di beri naik teksi. huhu. Kami berdua sahaja. Mungkin sebab tak ramai atau takde orang so kami berdua ajela yang pergi. Hehe best, tiada gangguan. Tapi agak rushing la sebab nak pergi semua tempat tu kau ingat cukup ke. Kami cuma pergi ke kebun teh (ambik gambar je), boh tea centre (ni best, lepak minum teh panas sambil nikmati pemandangan kebun teh dari atas tu)..sejukkkk...nyaman....then pergi bee farm, flower farm dan strawberry farm. Sempat la kami menikmati straberry waffle dan aiskrim strawberry yang fresh.. nyam3... Mana lagi kami pergi ye, hmmm...ni je kot... ni pun dah masuk tengahari.. Boh tea centre Sungei Palas tu harus korang singgah.. besttt...ni bagi aku la.. santai sangat, lepak-lepak kat cuaca dingin... hehe.. oh sempat la beli teh kat situ, kata mereka harga tak murah sangat pun cuma fresh la.. kalau kat pasaran tu maybe dah perap sikit kan...
 
Dah lepas tu takde aktiviti apa-apa. Just lepak santai berbulan madu di bilik kami. Huhu. Sebenarnya time ni kami bukan berbulan madu berdua tapi bertiga. Kalau kira-kira time ni aku baru mengandung 1 atau 2 minggu. Patutla aku kuat makan, ada baby dah rupanya.. (ye kerrrrr??).. Malam kedua tu sempat la pekena steambot.. kedai makan tu dekat je, Sebelah hotel tu jugak. Macam-macam menu dia. Quite famous kot sebab ramai la jugak orang, lagi time malam. Sebelah dia ada kedai souvenir dan baju-baju if nak buat hadiah ke kan??
 
Pagi jumaat kami gerak balik KL. Sebelum balik bekpes dulu then terus pergi bus stand. Perut kenyang kau, apa lagi muntah dalam bas la. Dahnya jalan macam ular berbelit. Nasib la aku standby plastik siap-siap. Amoi sebelah kami muntah kat tapak tangan dia. Huhu. Aku ada extra plastik so kasi kat dia. Kesian. Pengajaran ** sila bawa plastik (in case driver bas tak sediakan) dan jangan makan terlalu kenyang **. ^_^
 
 
 Nasib baik ada gambar ni, buat kenangan beb.
 
 
Sedap gile sejuk-sejuk makan steambot ni.. laki aku tukang rebus-rebus, aku tukang pelahap.. tengok la tangan aku tu, super bz... haha... ni malam sebelum kami nak balik tu...
 
 
 Sekilas gambar-gambar kebun teh
 
 
 Boh tea centre Sungei Palas... yang syyooookkkk...!! Harus korang singgah hokeyy..
 
 
Macam-macam gambar. 1-gambar kunci bilik 2-steamboat kami 3-kedai di mana korang boleh beli souvenir 4-TJ tourist belakang aku tu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan